wtorek, 2 lipca 2013
Tarta drożdżowa z kapustą
Składniki:
*na ciasto
- 20g świeżych drożdży
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
*na farsz
- 150g kapusty kiszonej
- 100g gotowanej szynki
- 1 mała cebula
- 1 duże jajko
- 100g kwaśnej śmietany
- 50g serka kanapkowego śmietankowego
- 40g sera parmezan
- 1/2 żółtej papryki
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- kilka gałązek szczypiorku
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z cukrem, 1 łyżką mąki, 70 ml wody, pozostawiamy aż rozczyn urośnie. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej, resztę wody, gotowy rozczyn, zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 40 min.
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy odciśniętą kapustę, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę, smażymy 10 min. Później dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz posiekany szczypiorek, chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę o średnicy ok. 20cm (dość wysoką) wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy parmezanem. Jajko mieszamy z serkiem, ziołami i śmietaną, polewamy tarte. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach. Gotową tarte wyciągamy z pieca, zdejmujemy formę i kroimy w trójkąty.
*na ciasto
- 20g świeżych drożdży
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
*na farsz
- 150g kapusty kiszonej
- 100g gotowanej szynki
- 1 mała cebula
- 1 duże jajko
- 100g kwaśnej śmietany
- 50g serka kanapkowego śmietankowego
- 40g sera parmezan
- 1/2 żółtej papryki
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- kilka gałązek szczypiorku
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z cukrem, 1 łyżką mąki, 70 ml wody, pozostawiamy aż rozczyn urośnie. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej, resztę wody, gotowy rozczyn, zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 40 min.
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy odciśniętą kapustę, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę, smażymy 10 min. Później dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz posiekany szczypiorek, chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę o średnicy ok. 20cm (dość wysoką) wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy parmezanem. Jajko mieszamy z serkiem, ziołami i śmietaną, polewamy tarte. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach. Gotową tarte wyciągamy z pieca, zdejmujemy formę i kroimy w trójkąty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Pyszne danie,pozdrawiam.
Tarta z kapustą?! Nie wymyśliłabym tego sama :D
A wygląda bombowo!
fajny pomysł na obiad:)
Cudna tarta! Uwielbiam wytrawne wypieki. A do tego z kapustą, pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz