poniedziałek, 13 maja 2013
Imam bayildi-nadziewany bakłażan
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- oregano
- sól i pieprz
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.
2. Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy pomidory, zmiażdżony czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i podsmażamy na oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.
- 1 bakłażan
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- oregano
- sól i pieprz
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.
2. Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy pomidory, zmiażdżony czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i podsmażamy na oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Wgląda wspaniale :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :) Prosże tylko pamiętac o banerku :)
Az mi zapachnialo sloncem i wakacjami :)
Pychota, jeszcze w tym sezonie nie robiłam bakłażana, muszę się rozejrzeć za nim;)
Cudownie letni przepis :)
pycha bakłażany! polecam też spróbować wersji grillowanej http://www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/
Prześlij komentarz