piątek, 29 marca 2013
Kruche zajączki
Składniki:
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- biały i różowy lukier
- 3 kostki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy zajączki foremką (jeśli chcemy zrobić na patyku, to jednego zajączka smarujemy białkiem, kładziemy patyk i przykrywamy drugim zajączkiem, lekko przyciskami) i układamy na blaszce wysypanej mąką.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż lekko sie zezłocą. Gdy ostygną ozdabiamy lukrem i roztopioną czekoladą.
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- biały i różowy lukier
- 3 kostki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy zajączki foremką (jeśli chcemy zrobić na patyku, to jednego zajączka smarujemy białkiem, kładziemy patyk i przykrywamy drugim zajączkiem, lekko przyciskami) i układamy na blaszce wysypanej mąką.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż lekko sie zezłocą. Gdy ostygną ozdabiamy lukrem i roztopioną czekoladą.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
świetne!
do ozdoby i schrupania ;D
Prześlij komentarz