piątek, 8 marca 2013
Kotlety z soczewicy
Składniki:
*na kotlety
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 jajka
- kawałek pora
- 6 pieczarek
- bułka tarta
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
*na sos
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, jeśli podczas gotowania pozostanie nam woda.
2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, pora drobno kroimy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy sos sojowy, smażymy do odparowania płynu.
3. Gotową i lekko przestudzoną soczewicę mieszamy z pieczarkami, startym parmezanem, jednym jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Formujemy kotlety i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówi, by masa lekko zastygła. Następnie panierujemy je w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor.
5. Czosnek, pietruszkę, ocet, sezam, cukier wkładamy do blendera i miksujemy z taką ilością oliwy, by sos nie był za gęsty czy zbyt rzadki. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
6. Usmażone kotlety podajemy z pietruszkowym sosem i ryżem.
*na kotlety
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 jajka
- kawałek pora
- 6 pieczarek
- bułka tarta
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
*na sos
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, jeśli podczas gotowania pozostanie nam woda.
2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, pora drobno kroimy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy sos sojowy, smażymy do odparowania płynu.
3. Gotową i lekko przestudzoną soczewicę mieszamy z pieczarkami, startym parmezanem, jednym jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Formujemy kotlety i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówi, by masa lekko zastygła. Następnie panierujemy je w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor.
5. Czosnek, pietruszkę, ocet, sezam, cukier wkładamy do blendera i miksujemy z taką ilością oliwy, by sos nie był za gęsty czy zbyt rzadki. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
6. Usmażone kotlety podajemy z pietruszkowym sosem i ryżem.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Z pomysłem :)
Prześlij komentarz