piątek, 14 września 2012
Meksykańskie pulpety
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 4 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpety.
2. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy aż się rozpadną. Później dodajemy ketchup, fasolkę, papryki, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do sosu pomidorowego, chwilę gotujemy. Pulpety podajemy z makaronem lub ryżem, posypane świeżym tymiankiem.
- 500g mięsa mielonego
- 4 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpety.
2. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy aż się rozpadną. Później dodajemy ketchup, fasolkę, papryki, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do sosu pomidorowego, chwilę gotujemy. Pulpety podajemy z makaronem lub ryżem, posypane świeżym tymiankiem.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
zgłodniałam :D
Do makaronu idealne. :D Jak ja lubię meksykańską kuchnię!
apetyczne!
bardzo pyszne
Prześlij komentarz