poniedziałek, 24 września 2012
Ciasto dyniowo-migdałowe
Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Bardzo fajna ta drożdżówka! :)
Fajniuchne :) I bez jajek.
Ale wysokie i puszyste...
Czy jest jakaś szansa, że kruszonka z dodatkiem oleju zamiast masła się uda? Nie wiem czy będę musiała z niej całkowicie zrezygnować, czy wystarczy, że zamienię masło na olej (masła jeść nie mogę z powodów zdrowotnych, olej rzepakowy działa dobrze na serce)
Niestety nie wiem, ponieważ nigdy nie próbowałam, ale może Ci się uda? :)
Prześlij komentarz