środa, 29 sierpnia 2012
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Składniki:
*na farsz
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany do sosów
- sos sojowy
- sól i pieprz
*na naleśniki
- 50 ml wody
- 250 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
*na sos
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 pomidor
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, chwilę smażymy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy dwa jajka, mieszamy. Przyprawione mięso dodajemy do pieczarek i smażymy, aż nie będzie surowe. Na koniec dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia.
3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy brzegi i rolujemy. Następnie obtaczamy w dwóch rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
4. Papryki i pomidor kroimy w paski, gotujemy aż warzywa puszczą sok i zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe krokiety polewamy sosem.
*na farsz
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany do sosów
- sos sojowy
- sól i pieprz
*na naleśniki
- 50 ml wody
- 250 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
*na sos
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 pomidor
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, chwilę smażymy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy dwa jajka, mieszamy. Przyprawione mięso dodajemy do pieczarek i smażymy, aż nie będzie surowe. Na koniec dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia.
3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy brzegi i rolujemy. Następnie obtaczamy w dwóch rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
4. Papryki i pomidor kroimy w paski, gotujemy aż warzywa puszczą sok i zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe krokiety polewamy sosem.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego,
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Uwielbiam krokiety. :) Najbardziej w towarzystwie barszczu, jednak soli też z chęcią bym zjadła.
dawno nie jadlam krokietow - musze koniecznie nadrobic :)
Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
Prześlij komentarz