środa, 1 sierpnia 2012
Curry rybne
Składniki:
- 4 filety z dorsza bez skóry
- 1 jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sól i pieprz
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Sok z limonki mieszamy z kurkumą, doprawiamy solą, nacieramy marynatą rybę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do niej chili, czosnek, orzechy, nasiona kminu, wiórki kokosowe, miksujemy na pastę.
3. Przygotowaną pastę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, następnie dodajemy mieloną kolendrę, pół szklanki wody, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy jogurt, zagotowujemy, dokładamy zamarynowaną rybę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
- 4 filety z dorsza bez skóry
- 1 jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sól i pieprz
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Sok z limonki mieszamy z kurkumą, doprawiamy solą, nacieramy marynatą rybę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do niej chili, czosnek, orzechy, nasiona kminu, wiórki kokosowe, miksujemy na pastę.
3. Przygotowaną pastę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, następnie dodajemy mieloną kolendrę, pół szklanki wody, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy jogurt, zagotowujemy, dokładamy zamarynowaną rybę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Etykiety:
Ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Moglabym codziennie jesc curry, a za rybnym to juz w ogole przepadam :)
fajnie tu u Ciebie:) zostaje na dluzej :)
przpeisy extra a te rybne curry rewelka:)
pozdrawiam
Prześlij komentarz