piątek, 6 lipca 2012
Tort marchewkowy z kremem
Składniki:
*na ciasto
- 300g drobno startej marchewki
- 80g wiórków kokosowych
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 5 plastrów ananasa
- 225ml oleju
- 1 szklanka brązowego cukru
- 70g dowolnych posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 op. cukru waniliowego
*na krem
- 1 mała puszka masy krówkowej kokosowej
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka sernikowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie gęsta i gładka konsystencja, pod koniec dodajemy olej, miksujemy.
2. Do masy jajecznej dodajemy drobno startą marchewkę, orzechy, ananas pokrojony w kostkę, wiórki, mieszamy.
3. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy powoli do wcześniejszej masy, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).
5. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na trzy krążki.
6. Do miski wkładamy serek sernikowy, 3/4 puszki masy krówkowej, mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny.
7. Krążki ciasta smarujemy kremem, wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
*na ciasto
- 300g drobno startej marchewki
- 80g wiórków kokosowych
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 5 plastrów ananasa
- 225ml oleju
- 1 szklanka brązowego cukru
- 70g dowolnych posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 op. cukru waniliowego
*na krem
- 1 mała puszka masy krówkowej kokosowej
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka sernikowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie gęsta i gładka konsystencja, pod koniec dodajemy olej, miksujemy.
2. Do masy jajecznej dodajemy drobno startą marchewkę, orzechy, ananas pokrojony w kostkę, wiórki, mieszamy.
3. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy powoli do wcześniejszej masy, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).
5. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na trzy krążki.
6. Do miski wkładamy serek sernikowy, 3/4 puszki masy krówkowej, mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny.
7. Krążki ciasta smarujemy kremem, wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
o rzesz! wygląda obłędnie.
i sam w sobie jest niepowtarzalny.
przepiękny :)
zapraszam do akcji "warzywa w słodyczach" na durszlaku lub mikserze :)
Super przepis,już mi ślinka leci na sam widok :)
Prześlij komentarz