czwartek, 7 czerwca 2012
Trójkąciki z jabłkiem
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25g świeżych drożdży
- 80g masła
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąkę, sól, robimy dołek, wlewamy letnie mleko wymieszane z drożdżami oraz cukry, mieszamy łyżką i pozostawiamy pod przykryciem, aż ciasto się ruszy.
2. Następnie dodajemy żółtka, roztopione i lekko ostudzone masło, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Ciasto ponownie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy na 0,5cm grubości, kroimy na kwadraty.
4. Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i imbirem.
5. Na każdy kwadracik ciasta, kładziemy przygotowane jabłka, zawijamy na kształt trójkącików, dociskając brzegi. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, odkładamy na ok. 15 min. Każde ciastko smarujemy lekko roztrzepanymi białkami.
6. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min, aż się lekko zrumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25g świeżych drożdży
- 80g masła
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąkę, sól, robimy dołek, wlewamy letnie mleko wymieszane z drożdżami oraz cukry, mieszamy łyżką i pozostawiamy pod przykryciem, aż ciasto się ruszy.
2. Następnie dodajemy żółtka, roztopione i lekko ostudzone masło, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Ciasto ponownie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy na 0,5cm grubości, kroimy na kwadraty.
4. Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i imbirem.
5. Na każdy kwadracik ciasta, kładziemy przygotowane jabłka, zawijamy na kształt trójkącików, dociskając brzegi. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, odkładamy na ok. 15 min. Każde ciastko smarujemy lekko roztrzepanymi białkami.
6. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min, aż się lekko zrumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
9 komentarze:
Śliczne, wyglądają bardzo apetycznie! Pyszne!
wyglądają jak z cukierni:)
są świetne polecam !!!!
Super wyglądają, zapisuję do zrobienia :)
o, zawsze jadłam kupne.
a tu proszę! od dziś będę je sama piekła.
Piękne Ci wyszły, super, że przepis się przydał:)
Pozdrawiam:)
Ile ja bym dała za taki jeden ciepły trójkącik z jabłuszkiem!
wpraszam sie :)
swietnie wygladaja .. uwielbiam z jablkami
pozdrawiam
Pyszne, wymarzona przekąska do popołudniowej herbaty! :)
Prześlij komentarz