sobota, 21 kwietnia 2012

Czekoladowe ciasto z kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 30 g ciemnego kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100g cukru pudru
- 160g jogurtu naturalnego
- 65g masła
*na kruszonkę
- 45 g zimnego masła
- 65 g mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania mąki z kakaem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W misce miksujemy na gładką masę masło z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka i jogurt, później suche wymieszane składniki, cały czas miksujemy.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Suche składniki kruszonki mieszamy w misce (czekoladę ścieramy na średnich oczkach), dodajemy masło i zagniatamy palcami, by powstały okruszki.
4. Ciasto posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe).

3 komentarze:

Maja i Kamila pisze...

Uwielbiam takie wypieki:)

Arvén pisze...

Raz że ciasto czekoladowe, dwa że kruszonka. Masz moje serce w garści w zamian za kawałek tego ciasta :D

Justyna pisze...

wymiary blaszki...?

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne