niedziela, 12 lutego 2012
Gnocchi w sosie szpinakowym
Składniki:
*na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 1 płaska łyżka soli
- 125g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
*na sos:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku
- 2 łyżki serka topionego śmietankowego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe przekładamy na stolnicę, dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz, robimy dołek i wlewamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo. Formujemy podłużne ok. 2,5 cm., lekko spłaszczone kluseczki, można na nich zrobić paseczki nożem.
Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień, gdy wypłyną wyciągamy, ponieważ bardzo szybko się rozgotowują.
2. Do rondla wrzucamy szpinak, wstawiamy go na palnik, gdy się rozmrozi dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy, następnie dodajemy jogurt i serek, zmniejszamy ogień i mieszamy, by nie było grudek, a sos miał kremową konsystencje. Na końcu do smaku przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta.
3. Jeszcze ciepłe kluseczki podajemy z gorącym sosem.
*na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 1 płaska łyżka soli
- 125g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
*na sos:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku
- 2 łyżki serka topionego śmietankowego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe przekładamy na stolnicę, dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz, robimy dołek i wlewamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo. Formujemy podłużne ok. 2,5 cm., lekko spłaszczone kluseczki, można na nich zrobić paseczki nożem.
Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień, gdy wypłyną wyciągamy, ponieważ bardzo szybko się rozgotowują.
2. Do rondla wrzucamy szpinak, wstawiamy go na palnik, gdy się rozmrozi dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy, następnie dodajemy jogurt i serek, zmniejszamy ogień i mieszamy, by nie było grudek, a sos miał kremową konsystencje. Na końcu do smaku przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta.
3. Jeszcze ciepłe kluseczki podajemy z gorącym sosem.
Etykiety:
Kluski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
pycha!
Prześlij komentarz