Składniki:
- 1,5 szklanki puree z dyni (dynię należy ugotować na odrobinie wody i zmiksować)
- 3 szklanki mleka
- 1 garść płatków migdałowych
- kilka kropel olejku migdałowego
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 opakowania makaronu
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy olejek i cukier, zagotowujemy. Następnie dodajemy puree z dyni, mieszając, gotujemy ok. 15 min.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gdy będzie gotowy, przepukujemy go wodą i wsypujemy do gorącej zupy, żeby trochę nią naszedł.
3. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciekawa jestem jej smaku! Tyle już dyniowych widziałam i jadłam, a ta jest bardzo oryginalna. A przy tym prosta do zrobienia!
OdpowiedzUsuńRozkosznie wygląda, ale musi być pyszna.
OdpowiedzUsuń