poniedziałek, 29 sierpnia 2011
Sajgonki
Składniki:
- 1 marchewka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 6 grzybów Mun Tao Tao
- 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki)
- 1 cebula
- 350 mięsa mielonego
- 2 opakowania papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- sos do sajgonek Tao Tao
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Liście kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.
3. W misce mieszamy warzywa, mięso mielone, makaron, grzyby, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).
5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek.
- 1 marchewka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 6 grzybów Mun Tao Tao
- 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki)
- 1 cebula
- 350 mięsa mielonego
- 2 opakowania papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- sos do sajgonek Tao Tao
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Liście kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.
3. W misce mieszamy warzywa, mięso mielone, makaron, grzyby, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).
5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Uwielbiam, choć sama jeszcze nigdy nie robiłam :)
bardzo lubię;) nie robiłam chyba ich wieki;)
Juz po samym opisie slinka cieknie, a po zdjeciu to juz masakra - uwielbiam sajgonki!
Prześlij komentarz