poniedziałek, 25 lipca 2011

Cukinia w kurkumie

Składniki:
- 2kg cukinii
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki octu
- 2 papryki czerwone
- 2 średnie cebule
- 3/4 opakowania kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, kroimy w plasterki, jeśli jest duża wydrążamy środek. Paprykę kroimy w słupki, cebulę krążki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce, dodajemy do nich gorczycę, wyciśnięty czosnek, kurkumę, cukier i ocet. Pozostawiamy to na ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszamy, żeby puściło sok.
2. Po tym czasie przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut.

5 komentarze:

kuchennefascynacje pisze...

Ciekawe jak smakuje, nie jadłam jeszcze z kurkumą. Wogóle zaprawianej cukini jeszcze nie jadłam ale w tym roku to zmienię :)

mopswkuchni pisze...

Też jestem ciekawa jej smaku! Może zrobię takie słoiczki...wiem, że marynowana cukinia jest pyszna :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

judik1119 pisze...

Śliczne słoiczki i na pewno bardzo pyszna zawartość:)

Anonimowy pisze...

a ta zalewe do tego trzeba zagotowac czy tak po prostu wszytsko wlac i wsypac ? nie zbyt dokladnie napisane...

Pokochaj gotowanie pisze...

Po 4 godzinach odstawienia (wszystkie składniki mieszamy i odkładamy w misce) wkładamy wszystko do słoików i dopiero pełne słoiki gotujemy 15 minut. Nic wcześniej nie gotujemy.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne