środa, 29 czerwca 2011
Karkówka ze śliwką i ogórkiem
Składniki:
- 700g karkówki
- 4 ogórki kiszone
- 2 średnie cebule
- musztarda
- majeranek
- miseczka mąki pszennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka do mięs Knorr
- 20g suszonej śliwki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrojoną podsmażamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Suszoną śliwkę i ogórki kroimy w paski.
3. Z karkówki wycinamy plastry grubości ok. 1 cm, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, następnie każdy kawałek smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Następnie kładziemy ogórek, śliwkę i cebulę. Każdy kawałek rolujemy, przekłuwamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Roladki oprószamy w mące, podsmażamy na maśle, następnie zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy kostkę i przecier, całość dusimy do miękkości mięsa. Uważamy, aby się nie przypiekły, można podlać jeszcze wodą.
- 700g karkówki
- 4 ogórki kiszone
- 2 średnie cebule
- musztarda
- majeranek
- miseczka mąki pszennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka do mięs Knorr
- 20g suszonej śliwki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrojoną podsmażamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Suszoną śliwkę i ogórki kroimy w paski.
3. Z karkówki wycinamy plastry grubości ok. 1 cm, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, następnie każdy kawałek smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Następnie kładziemy ogórek, śliwkę i cebulę. Każdy kawałek rolujemy, przekłuwamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Roladki oprószamy w mące, podsmażamy na maśle, następnie zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy kostkę i przecier, całość dusimy do miękkości mięsa. Uważamy, aby się nie przypiekły, można podlać jeszcze wodą.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
ależ cudownie wygląda, piękne zdjęcie :) pozdrawiam
mniam, mnaim!
zdjęcie takie apetyczne... mmm ;]
Prześlij komentarz