wtorek, 11 kwietnia 2017

Pieczony kurczak w marynacie

Składniki:
- 1 cały sprawiony kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1,5 łyzeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- ok. 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczonego kurczaka i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Następnego dnia kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, wrzucamy obrane ząbki czosnku, zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach. Po tym czasie mięso wyciągamy z woreczka i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min., aż skórka się zrumieni. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:kwestiasmaku



11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, a jak smakuje z twojego przepisu to przekonam się dopiero jak zrobię, czyli w najbliższą środę :) Zrobiliście mi smaka na kurczaka i już o nim myślę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy wpis
    Dzięki, będę odwiedzać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak zawsze spoko i to pod różnymi postaciami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda to... od razu upiekę dwa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio zdecydowałem że mojej dziewczynie kupię https://europ24.pl/podgrzewacze-do-potraw . Teraz bardzo dużo osób ma takie podgrzewacze do potraw w domu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dania, w których kurczak jest głównym punktem programu są moje ulubione. Z pewnością wytrybuje ten przepis przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń