wtorek, 23 lutego 2016

Sałatka z kaszą pęczak na słodko

Składniki:
- ok. 140g kaszy pęczak
- 1 marchewka
- 3 plastry ananasa
- 3/4 szklanki mieszanki bakalii
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, wcześniej kilka razy należy ją przepłukać, gotową odcedzamy i mieszamy z oliwą.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach, ananasa kroimy w kostkę.
3. Bakalie zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki.
4. Do kaszy wrzucamy bakalie, marchewkę, ananasa, wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Inspiracja:eatyourdream


1 komentarz: