niedziela, 24 maja 2015
Bułeczki z szynką, szpinakiem i serem
Składniki:
*na ciasto
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 30g świeżych drożdży
*na farsz
- 3 ząbki czosnku
- ok. 150g szynki
- 3 garści świeżego szpinaku
- 200g sera mozzarella
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1,5 łyżki masła
- olej do smarowania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia drożdży.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
3. Na maśle podsmażamy drobno pokrojone pomidory i szynkę, następnie dodajemy posiekany czosnek.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni posypujemy umytym i osuszonym szpinakiem i startą mozzarellą. Z jednej strony prostokąta kładziemy farsz z szynki i obie części ciasta zawijamy na kształt rolady.
5. Rolady kroimy w grubsze plastry, każdy układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min, aż ciasto wyrośnie i nie będzie surowe.
Dla wielkich miłośników czosnku, bułeczki można podać z sosem czosnkowym.
Inspiracja:zjemto
*na ciasto
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 30g świeżych drożdży
*na farsz
- 3 ząbki czosnku
- ok. 150g szynki
- 3 garści świeżego szpinaku
- 200g sera mozzarella
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1,5 łyżki masła
- olej do smarowania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia drożdży.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
3. Na maśle podsmażamy drobno pokrojone pomidory i szynkę, następnie dodajemy posiekany czosnek.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni posypujemy umytym i osuszonym szpinakiem i startą mozzarellą. Z jednej strony prostokąta kładziemy farsz z szynki i obie części ciasta zawijamy na kształt rolady.
5. Rolady kroimy w grubsze plastry, każdy układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min, aż ciasto wyrośnie i nie będzie surowe.
Dla wielkich miłośników czosnku, bułeczki można podać z sosem czosnkowym.
Inspiracja:zjemto
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
mniam, wyglądają wspaniale, z pewnością były pyszne!
Ależ apetyczne :) Idealne na piknik :)
Cieszę się, że przypadają Ci do gustu moje przepisy i zamieszczasz je na swoim blogu. Szkoda tylko, że żródło inspiracji jest niemal niewidoczne i nie linkowane. Pozdrawiam :)
posmarowane jajkiem miałyby złocisty kolorek i jeszcze bardziej cieszyłyby oko :)
muszę wypróbować przepis, bo pomysł mega :)
Czy można użyć suchych drożdży w przepisie?
Tak, przeliczzajac ilosc swiezych drozdzy na suche.
Prześlij komentarz