wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik Ferrero Roche

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
*na masę serową
- 3 jajka
- 1 kg mielonego sera białego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
- sok z 1 cytryny
*na polewę
- 200g mlecznej czekolady
- 8 łyżek mleka
- 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 150g wafelków orzechowych

Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, kakao, proszek do pieczenia, mielone orzechy, zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno tortownicy (o średnicy 24cm).
2. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na masę serowa, następnie wylewamy na spód. Pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, studzimy.
3. Na wierzch sernika kładziemy pokrojone wafelki. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w łaźni wodnej, następnie dodajemy pokrojone orzechy. Sernik polewamy czekoladą z orzechami, zostawiamy do zastygnięcia.
Inspiracja: Ola in the kitchen

33 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! A ferrero to moje ukochane kuleczki. Za te tradycyjne w złotym opakowaniu dałabym się pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem jaki sernik zrobię na święta :)) Miał być gianduia, ale ten urzekł mnie bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm...Pycha :).Idealny na czas świąteczny :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ledwo zauważyłam źródło przepisu :D Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu i mam nadzieje że smakował sernik:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się zjawisko. Chętnie bym spróbowała takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabójczo smaczny musi byc!! Przepis już spisany:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale proszę jeszcze o podpowiedź jakie to mają być wafelki??

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepiej jeśli są to zwykłe wafelki orzechowe bez czekolady np. Familijne albo z firmy Wedel!

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, od samego patrzenia na zdjęcie można dostać ślinotoku.;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, uwielbiam ferrero roche, a z kolei sernik to moje ulubione ciasto. Nie mogłabym się oprzeć i pewnie objadłabym się do niemożliwości Twoim ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanko czy zamiast oleju moze byc maslo jażeli tak to w jakiej ilości

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety masy serowej z masłem nie piekłam, więc nie potrafię powiedzieć czy można zastąpić nim olej i w jakiej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pytanko : czy sernik po upieczeniu zostawiasz jeszcze chwile w piekarniku czy od razu wyjmujesz? Boje się zeby nie opadł :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Można chwilę zostawić w piekarniku, sernik delikatnie opadnie, ale i tak nie będzie tego widać, ponieważ na wierzch kładziemy wafelki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak drobno kroimy wafelki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Pokroiłam w cienkie plasterki, ok. 3mm

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy to ciasto jest bez cukru .?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy może być mielony ser z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  20. 2942F723FCFelix8387BB979830 grudnia 2024 19:59

    A13F345A6B
    tiktok takipçi

    OdpowiedzUsuń