sobota, 14 grudnia 2013

Makaron podwójnie grzybowy

Składniki:
- 150g makaronu o smaku grzybowym
- 2 garści suszonych grzybów
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 150ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- starty parmezan
- świeża bazylia lub oregano

Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy w wodzie przez ok. 2 godz., po tym czasie odsączamy (ok. 1 szklanki płynu pozostawiamy do sosu) i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na maśle podsmażamy grzyby, zmiażdżony czosnek, orzechy, następnie dodajemy wcześniej pozostawiony wywar grzybowy i gotujemy ok. 15-20 min. Później wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
3. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, przekładamy do garnka, wlewamy do niego sos grzybowy, zagotowujemy, przyprawiamy jeszcze do smaku. Gotowy wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ziołami.

4 komentarze:

  1. Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym.
    Konkurs promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.
    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html
    Zachęcam również do napisania na blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. oszamałabym to jeszcze raz :P

    OdpowiedzUsuń