Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 190g miękkiego masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 90g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy na puszystą masę z cukrami, następnie dodajemy jajko, sól, dalej miksujemy.
2. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
3.Pestki podsmażamy przez chwilę na suchej patelni, studzimy.
4. Do masy dodajemy uprażone pestki, płatki owsiane, dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
5. Ciastka pieczemy na złoto przez ok. 20 min. w 180 stopniach, gdy lekko przestygną, przekładamy na talerz.
Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko jak trzeba i są strasznie kruche i jak je przełamię to się kruszą całe :( Co muszę zrobić aby nie byly tak kruche? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuj je włożyć do puszki lub woreczka na noc, na drugi dzień powinny mniej się kruszyć.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za pomoc. Mam nadzieję, że będzie lepiej. A co dodać lub dać mniej żeby tak nie było nastepnym razem?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, ponieważ moje mocno się nie kruszyły. Spróbuj następnym razem użyć masła albo płatków innej firmy. Może krócej je piec, wtedy powinny być bardziej miękkie.
OdpowiedzUsuń