czwartek, 1 sierpnia 2013
Ciasteczka lawendowe
Składniki:
- 200g masła
- 100g białego cukru
- 330g mąki pszennej
- 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g brązowego cukru
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, kwiaty lawendy, biały cukier, wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min., po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką, a w środku mniejsze kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż do zrumienienia, studzimy na kratce.
inspiracja:nutkasłodyczy
- 200g masła
- 100g białego cukru
- 330g mąki pszennej
- 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g brązowego cukru
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, kwiaty lawendy, biały cukier, wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min., po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką, a w środku mniejsze kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż do zrumienienia, studzimy na kratce.
inspiracja:nutkasłodyczy
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
wspaniałe ciasteczka, szkoda, że moja lawenda już przekwitła...
uwielbiam lawendę:) ciasteczka na pewno przepyszne:)
świetnie wyglądają:)
Muszą być przepyszne :)
lawendowe ciastka brzmią cudnie :) akurat mam suszoną lawendę, chyba upiekę!
chyba upiekę jutro.
http://lubieessc.blogspot.com/
Prześlij komentarz