czwartek, 15 sierpnia 2013
Babeczki marcepanowo-gruszkowe z kremem jogurtowym
Składniki:
*na ciasto
- 200g masy marcepanowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 65g cukru
- 70g masła
- 50ml mleka
- 55g mielonych orzechów
- 115g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- garść płatków migdałowych
*na krem
- 660g jogurtu greckiego (24h przed przygotowaniem wykładamy na sitko wyłożone gazą i zostawiamy na ten czas w lodówce)
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka miodu
*dodatkowo
- 2 gruszki
- 1 op. cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem, mieszamy by nie przypalić, studzimy.
2. Jajka, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ostudzoną masę marcepanową, miksujemy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, mielonymi migdałami, solą, miksujemy na gładką masę, pod koniec dodając jogurt. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach na złoty kolor, gotowe studzimy.
3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z cukrem, aby zmiękły,ale nie rozpadły się, studzimy. W babeczkach wydrążamy środek, wkładamy po łyżce gotowych gruszek.
4. Ok. 30 min. przed przygotowaniem kremu jogurt wyciągamy z lodówki, po tym czasie mieszamy go z roztopioną w łaźni wodnej czekoladą i miodem (można na małych obrotach i tylko przez chwilę zmiksować mikserem). Gotowy krem przekładamy do szprycy, dekorujemy nim babeczki, na końcu ozdabiamy pozostałymi gruszkami, wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Inspiracja:cioccolatogatto
*na ciasto
- 200g masy marcepanowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 65g cukru
- 70g masła
- 50ml mleka
- 55g mielonych orzechów
- 115g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- garść płatków migdałowych
*na krem
- 660g jogurtu greckiego (24h przed przygotowaniem wykładamy na sitko wyłożone gazą i zostawiamy na ten czas w lodówce)
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka miodu
*dodatkowo
- 2 gruszki
- 1 op. cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem, mieszamy by nie przypalić, studzimy.
2. Jajka, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ostudzoną masę marcepanową, miksujemy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, mielonymi migdałami, solą, miksujemy na gładką masę, pod koniec dodając jogurt. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach na złoty kolor, gotowe studzimy.
3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z cukrem, aby zmiękły,ale nie rozpadły się, studzimy. W babeczkach wydrążamy środek, wkładamy po łyżce gotowych gruszek.
4. Ok. 30 min. przed przygotowaniem kremu jogurt wyciągamy z lodówki, po tym czasie mieszamy go z roztopioną w łaźni wodnej czekoladą i miodem (można na małych obrotach i tylko przez chwilę zmiksować mikserem). Gotowy krem przekładamy do szprycy, dekorujemy nim babeczki, na końcu ozdabiamy pozostałymi gruszkami, wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Inspiracja:cioccolatogatto
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Babeczki wyglądają znakomicie. Gratulacje
Prześlij komentarz