środa, 15 maja 2013

Lokma - tureckie pączki

Składniki:
*na ciasto
- 20g świeżych drożdży
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
*na syrop
- 1 szklanka cukru pudru
- 100ml wody

Sposób przygotowania:
1. Wszyskie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ręką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min.
2. Następnie formujemy małe kuleczki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoty kolor od czasu do czasu przewracając, by równo się opiekły. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, by ociekły z tłuszczu.
3. Cukier z wodą zagotowujemy, można dodać trochę soku z cytryny. Przygotowanym syropem polewamy usmażone pączki. Można posypać startymi pistacjami, kokosem, czy granatem.

6 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, dzięki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze i niegrzeczne, moze kaloryczne, ale zjadlabym kilka, chocby i teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A masz może przepis na takie w wersji slonej?? Szukam ciagle przepisu na slone tureckie paczki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie, ale do odważnych świat należy, więc można ten przepis zmodyfikować na wersje słoną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam w Turcji smakowało wyśmienite!!!!!!....szukałam to.....na pewno dziś będę zajadać się tym...

    OdpowiedzUsuń