Składniki:
- 60g cukru pudru
- 120g mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30g kakao
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 banan
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę, cynamon i kakao, wszystko dokładnie najpierw mieszamy, a potem wyrabiamy ręką.
2.Ciasto kładziemy na foli spożywczej, przykrywamy je również folią i rozwałkujemy na grubość ok. 0,4cm (ciasto nie wałkujemy na blacie oprószoną mąką, ponieważ będzie wtedy za twarde).
3. Foremką wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek kładziemy cienki plasterek banana. Ciastka pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach. Gdy ciastka są gotowe, nie wykładamy je od razu z blaszki, czekamy aż trochę ostygną, by się nie połamały.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietaną, tak by nie było grudek. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
5. Na ostudzone ciastka bez banana nakładamy krem czekoladowy, uważając by nie przesadzić z ilością. Następnie każde nałożone ciastko przykrywamy ciastkiem z bananem na wierzchu. Gdyby krem był za rzadki można ciastka na chwilę włożyć do lodówki.
To musi być pyszne, bo wygląda fantastycznie! :D
OdpowiedzUsuńPycha ;) Połączenie świetne;)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :) Uwielbiam banany we wszelkich słodyczach :)
OdpowiedzUsuńśliczne
OdpowiedzUsuńAle cudne:) Połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńprzecudne!
OdpowiedzUsuńach, porywam kilka z nich ;]
Pięknie się prezentują i ten plasterek banana mniam :-) Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie i do tego pięknie się prezentują :))
OdpowiedzUsuń