niedziela, 14 sierpnia 2011

Spaghetti bolognese

Składniki:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
-1 kostka czosnkowa knorr
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- oregano, bazylia, majeranek
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
- olej
- opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i seler obieramy, ścieramy na średnich oczkach. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce oleju, dodajemy marchewkę i seler. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko dusimy ok. 10 min.
2. Dodajemy mięso, zioła, kostkę czosnkową, chwilę smażymy. Później zalewamy bulionem, ketchupem i koncentratem. Przyprawiamy i dusimy ok. 15-20 min.
3. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy go sosem.

4 komentarze:

  1. I tak też smakuje ^^

    Twój makaron wygląda bardzo zachęcająco. Z tym że ja wybieram wersję bez mięska ^^

    pozdrawiam :) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm moje ukochane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekna fotka!
    spaghetti wygląda tak smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam spagetti - na pewno spróbuję wg tego przepisu :)
    Przy okazji polecam Ci konkurs dla blogerów - zajrzyj sobie na www.dniherbaty.pl zakłądka Hrbata z dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń