poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Gofry

Składniki:
- 2 jajka
- 450 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 70 g masła
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Masło topimy, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka, cukier puder i waniliowy, mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę.
2. Smażymy na rozgrzanej gofrownicy, wysmarowanej tłuszczem. Powinny lekko zbrązowieć, wtedy są chrupiące.

10 komentarzy:

  1. Przepiękne gofry, aż chciało by się sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygladaja. Az zaluje, ze nie mam gofrownicy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, na pewno mocno chrupały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry chodzą za mną od dawna. Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam gorfy!
    nie wiem, dlaczego, ale
    gofry zawsze kojarzą mi się z wakacjami.

    OdpowiedzUsuń
  6. idealnie przyrumienione, narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu perfekcyjne :o Patrząc na nie trudno mi uwierzyć, że można zrobić aż tak piękne gofry w domu...moje zawsze jakieś takie kalekie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. kto normalny dodaje taki przepis ?
    przecież to wcale nie wychodzi masa do gofrów przy takim wykonaniu !!
    źly przepis

    OdpowiedzUsuń