niedziela, 31 lipca 2011

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:
- 2 kg fasolki żółtej szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10%
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Marchewki obieramy i ścieramy na tartce, na średnich oczkach. Cebulę i marchewki dusimy na oleju przez ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz, 2 łyżki soli, cukier, przeciery, ocet, chwile gotujemy.
2. Odcinamy końcówki fasoli, kroimy ją na pół, zalewamy wodą, dodajemy pozostałą sól. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy ją na sicie i przekładamy do wcześniej przygotowanej zalewy z marchwi i cebuli. Wszystko dusimy jeszcze 15 min.
3. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy słoiki ok. 20-30 min.

10 komentarzy:

  1. Moja mama dawniej robiła taką fasolkę. Idealny dodatek do obiadu zimą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie dziadek ją robił! Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się nie opłaca zaprawiać fasolki bo w puszcze sklepowa kosztuje grosze ale jak tak patrzę na Twoją to jeszcze to przemyślę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupne to swinstwo. domowa fasolka jest smaczna.

      Usuń
  4. robię podobna i bardzo ją lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis!
    wart zachowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam w zeszłym roku i bardzo dobra wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do duszenia na pewno potrzeba 2 szklanki oleju ?? Trochę dużo :)
    Z tych proporcji ile i jakich słoików wychodzi ??

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, oleju jest sporo,by wystarczyło zalewy, wychodzi ok. 6 średnich słoików.

    OdpowiedzUsuń