sobota, 22 kwietnia 2017

Czekoladowe babeczki z kremem i borówkami

Składniki:
*na ciasto
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
*dodatkowo
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 op. borówek
- czekolada do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajko z mlekiem i olejem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.
2. Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder, później łączymy z mascarpone, aż powstanie nam gładki krem.
4. Wystudzone babeczki dekorujemy śmietanowym kremem, posypujemy borówkami i startą czekoladą.



7 komentarze:

Tyna pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie :)

Szczypta serca pisze...

Cudowności :)

Scandale pisze...

Te borówki są pięknym zwieńczeniem tych cudnych babeczek :)

Health&Beauty pisze...

Wyglądają cudownie!

Teresa S pisze...

cudne moje smaki http://moje-wyroby.blog.pl/

CannabisMed pisze...

Świetny przepis, to jedne z lepszych babeczek jakie miałem okazję jeść i do tego szybkie w przygotowaniu. Gratuluję wpisu :)

Anita pisze...

Wyglądają przepysznie, muszę spróbować je zrobić w wolnej chwili. Może ten przepis i te babeczki w końcu przypadną mi do gustu :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi