środa, 25 stycznia 2017

Ciasto "Brzoskwiniowy sad"

Składniki:
*na ciasto
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 125g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 połówki brzoskwiń z puszki potrzebnej do musu
*na mus brzoskwiniowy
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 puszka brzoskwiń
*na krem
- 4/5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 700ml mleka
- 75ml ulubionego likieru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 220g miękkiego masła
*dodatkowo
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- ok. 300g herbatników pełnoziarnistych

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ubicia na sztywno białek z połową porcji cukru. W osobnej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, następnie wsypujemy mąkę, bułkę, orzechy, mieszamy. Na końcu łączymy z ubitą na sztywno pianą białkową.
2. Całość przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy.
3. Połowę mleka potrzebnego do kremu miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy wcześniej zmiksowaną masę i gotujemy na małym ogniu, energicznie mieszając, aż całość zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy, w dalszej kolejności miksujemy go z masłem na gładki krem, pod koniec wlewając likier.
4. Brzoskwinie na mus miksujemy, następnie łączymy je z galaretką rozpuszczoną w podgrzanej 1 szklance soku po brzoskwiniach z puszki, studzimy.
5. Ciasto nasączamy pozostałym sokiem  z puszki, na to wykładamy połowę kremu, następnie warstwę herbatników i lekko stężały mus brzoskwiniowy, chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.
6. Na mus układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem, chłodzimy w lodówce. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki w 3 szklankach wrzątku, studzimy. Gdy galaretki lekko stężeją wylewamy je na wierzch ciasta i ponownie chowamy do lodówki na kilka godzin.
Inspiracja:zjemto

1 komentarze:

Julia pisze...

Swietny przepis. Zdecydowanie moje smaki. Koniecznie do wyprobowania :-).

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi