piątek, 25 listopada 2016

Ukraiński Napoleon

Składniki:
*na ciasto
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 łyżeczka sody
- 18 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na krem
- 1 litr mleka
- 300g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g masła

Sposób przygotowania:
1. Mleko mieszamy z miodem, cukrem, masłem i jajkiem, zagotowujemy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i kakao, wyrabiamy ręką ciasto i dzielimy je na 8 równych części (powinniśmy kilka minut odczekać aż ciasto przestygnie).
2. Każdą część ciasta rozwałkowujemy (można podsypać odrobiną mąki), wycinamy okręgi o średnicy co najmniej 24 cm i pieczemy każdy blat ok. 10 min. w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu również pieczemy skrawki pozostałe z wyciętego ciasta, ponieważ przydadzą nam się później.
3. Przygotowanie kremu zaczynamy od zmiksowania jajek z połową cukru, 1 szklanką mleka i mąką. Pozostałe mleko z cukrem wstawiamy na palnik i gdy zacznie się gotować wlewamy wcześniej zmiksowaną masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje, następnie lekko studzimy i łączymy z masłem.
4. Wystudzone blaty ciasta przekładamy gotowym kremem, wierzch posypujemy upieczonymi pokruszonymi skrawkami ciasta, chłodzimy kilka godzin w lodówce.

























środa, 23 listopada 2016

Warkocze z polędwiczek z miodem i orzechami

Składniki:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 30g masła
- 2 łyżki oleju
- 50g pokrojonych orzechów włoskich
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta chili
- sos sojowy

Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca), by powstał płaski płat mięsa, następnie kroimy na 3 paski i zawijamy dwa warkocze, końcówki wiążemy nitką lub przekłuwamy wykałaczką. 
2.Mięso oprószamy mąką, solą, pieprzem i rozmarynem. Później warkocze obsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.
3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy orzechy, miód, chili, sok z cytryny, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotową marynatą polewamy mięso i zapiekamy całość ok. 10 min. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

poniedziałek, 21 listopada 2016

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:
- 1/2 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy
- 5-6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- chili
- 1 łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Soczewice gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, gotową odsączamy z nadmiaru płynu i studzimy.
2. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewice, suszone pomidory, bazylię, przecier pomidorowy, miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.



sobota, 19 listopada 2016

Sernik Snickers

Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 200g herbatników
- 100g masła
- 400ml śmietany 30%
- 500g sera mielonego do serników
- 70g cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki żelatyny
- 2 Snickersy
*na karmel
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 50ml wody
- 6 łyżek śmietany kremówki
*dodatkowo
- orzeszki ziemne do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki miksujemy w blenderze, następnie mieszamy z kakao i rozpuszczonym masłem. Całość przekładamy to okrągłej formy o średnicy ok. 24cm i dociskamy palcami.
2. Czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie czekoladową masę rozsmarowujemy na przygotowany spód i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
3. Ser miksujemy z cukrem, później mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną i rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatyną. Na końcu dodajemy pokrojone Snikersy, gotową masę przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch, chłodzimy w lodówce.
4. Przygotowanie domowego karmelu zaczynamy od wsypania cukru do garnka o grubym dnie i podgrzewaniu na małym ogniu, aż się rozpuści i zmieni kolor na miodowy. Stopniowo dodajemy wodę, masło i śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity karmel.
5. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanym karmelem oraz pokrojonymi orzeszkami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:ciastkozercy

czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 4 jajka
- 125g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 170g cukru
- 200g masła
- 2 łyżki rodzynków
- 3 łyżki rumu
- 4 jabłka
*dodatkowo
- 80ml śmietany 30%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę, mieszamy z rumem i rodzynkami, odstawiamy.
2. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i zmielonymi migdałami.
3. Do masy dodajemy jabłka i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczmy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy i przekładamy na talerz.
4. Śmietanę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, ściągamy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i powstanie jednolita polewa, lekko studzimy. Na końcu ciasto polewamy czekoladowym sosem.
Inspiracja:mojewypieki

























wtorek, 15 listopada 2016

Chleb z kaszą jaglaną

Składniki:
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml letniej wody
- 5 łyżek siemienia lnianego

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w wodzie, gotową studzimy i odsączamy z nadmiaru płynu.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ziarna i kaszę. Stopniowo wlewamy wodę, wyrabiając ciasto rękami.
3. Średnią formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Następnego dnia chleb wyciągamy z lodówki, czekamy 1 godz., później wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 40 min., aż się zezłoci. Gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchennefascynacje

sobota, 5 listopada 2016

Wyniki konkursu z marką Barilla!

 
Dziękuję wszystkim uczestnikom za udział w konkursie i za tak duże zainteresowanie.
Wybór był trudny, ale w końcu udało się wyłonić zwycięzców.
 
Zestawy makaronów i sosów Barilla wędrują do:
Adama Brzeszczaka za przepis Spaghetti z jarmużem w białym sosie serowym
Iwony Chmiel za Cannelloni z nadzieniem dyniowym zapiekane pod kremem dyniowym
Justyny19900 za Makaron z pieczonym burakiem z sosem z sera pleśniowego
 
Zwycięzców proszę o kontakt mailowy w sprawie podania danych do wysyłki nagród!
 
Gratulacje!

Videoprzepis

Top Blogi