sobota, 29 października 2016

Sernik dyniowy

Składniki:
- 300g pieczonej dyni
- 250g serka mascarpone
- 1kg sera do serników
- 200g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 70g masła
- 300g ciasteczek kakaowych pełnoziarnistych
*na polewę
- 50g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:
1. Upieczoną dynię zmiksowałam mikserem ręcznym HENDI, następnie dodałam ser na sernik i mascarpone, gdy powstała jednolita masa wsypałam pozostałe składniki, czyli cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i wbiłam jajka. Wszystko dokładnie zmiksowałam, aż wszystkie składniki się połączyły.
2. Ciasteczka zblendowałam blenderem HENDI na drobno, później wymieszałam z roztopionym masłem i całość wsypałam do tortownicy o średnicy 24cm, dociskając dłonią spód i boki.
3. Na ciasteczkowy spód wylałam masę serową i piekłam ok. 60 min. w 180 stopniach, aż wierzch się zrumienił. Gotowy sernik wyjęłam z pieca i po wystygnięciu zdjęłam formę i schłodziłam przed podaniem w lodówce.

 
środa, 26 października 2016

Placuszki dyniowe z ricottą

Składniki:
- 2,5 szklanki startej dyni na dużych oczkach
- 200g ricotty
- 1 jajko
- 3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- olej do smażenia
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Startą dynie przekładamy do miski, jeśli ma dużo soku można nadmiar odcisnąć. Do dyni dodajemy mąkę, cukier, jajko, ricottę, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy.
2. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor, delikatnie je obracając. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:popoludniewkuchni

poniedziałek, 24 października 2016

Konkurs z marką Barilla!

 
 
 
KONKURS!!!

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji rusza konkurs.
Do wygrania 3 zestawy, złożone z 5 opakowań makaronów Barilla oraz 2 sosów Barilla.
Co trzeba zrobić, aby wygrać taki zestaw?
1. Wystarczy podać w komentarzu poniżej postu konkursowego przepis na ulubiony makaron w jesiennej odsłonie. Mile widziane zdjęcia, które można przesłać na maila: pokochajgotowanie@vp.pl
2. Polubić fanpage bloga Pokochajgotowanie oraz sponsora nagród Barilla.
3. Konkurs trwa od 25 października do 4 listopada 2016r. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu 2 dni od jego zakończenia. Zwycięskie przepisy zostaną opublikowane na blogu oraz jego fanpagu.
4. Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski. Zgłaszane przepisy muszą być Twojego autorstwa, nie mogą być skopiowane z cudzych stron.
piątek, 21 października 2016

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250g masła
- 250g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
*dodatkowo
- konfitura
- lukier

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę mieszamy z drożdżami i cukrem pudrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, posiekane masło, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy na okrąg i wycinamy trójkąty.
3. Na każdy trójkąt kładziemy po łyżeczce konfitury i zawijamy rogaliki.
4. Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się zrumienią. Gotowe studzimy i lukrujemy.
Inspiracja:ogrodybabilonu

 
środa, 19 października 2016

Sałatka z warzywami i mozzarellą

Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 mała czerwona papryka
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (uważać by go nie rozgotować).
2. Do miski wrzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, czerwoną paprykę oraz odsączoną kukurydzę i brokuł. Warzywa mieszamy z majonezem, jogurtem, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.

wtorek, 11 października 2016

Czekoladowa szarlotka z budyniem

Składniki:
*na ciasto
- 1/2 szklanki kakao
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 375g masła
*dodatkowo
- 750ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 kg jabłek

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekane masło, żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy na średnią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, później wykładamy je na cisto i posypujemy bulką tartą wymieszaną z 1 łyżką cukru.
4. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka a pozostałe mleko zagotowujemy.  Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka, na samą górę ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:kruchebabeczki

wtorek, 4 października 2016

Rogaliki dyniowo-śliwkowe

Składniki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 400g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
*dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania
- ok. 40 dag śliwek

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy drożdże z cukrem, mlekiem, solą i dwiema łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, puree, żółtka i wyrabiamy mikserem lub ręką, pod koniec dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na okręgi, kroimy na trójkąty, na każdy kładziemy połówki śliwek i zawijamy na kształt rogalika.
4. Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 min. do podrośnięcia.
5. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Inspiracja:wesolakuchnia


sobota, 1 października 2016

Makaron z sosem dyniowo-serowym

Składniki:
- ok. 350g dyni
- 100ml białego wina
- 100ml słodkiej śmietanki
- 1 mała czerwona papryka
- 100g parmezanu
- 1 szalotka
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 80g wędzonego boczku
- sól i pieprz
- ok. 200g ulubionego makaronu
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.
3. Dynie obieramy, kroimy w kostkę, szalotkę  siekamy, paprykę drobno kroimy. W garnku na oleju podsmażamy warzywa, wlewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody). Następnie wlewamy śmietanę, wrzucamy starty ser, całość blendujemy na krem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem.
4. Makaron wrzucamy do zblendowanego sosu, chwilę podgrzewamy, mieszamy z boczkiem, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Inspiracja: smacznapyza

Videoprzepis

Top Blogi