niedziela, 25 września 2016

Muffiny owsiane z czekoladą

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 300ml mleka
- 100g płatków owsianych
- 300ml oleju
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 70g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Na końcu mieszamy z posiekaną czekoladą. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:2laskiwanilii

 
wtorek, 20 września 2016

Drożdżówki z kajmakiem i jabłkiem

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 150g miękkiego masła
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 40g cukru
*dodatkowo
- 3 małe jabłka
- 200g masy kajmakowej, np. krówkowej
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz z łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka i wyrośnięte drożdże, mieszamy stopniowo dodając masło, wyrabiamy ręką (ciasto powinno być dosyć luźne), odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 0,5-1 godzinę. Średnią formę okrągłą lub kwadratową smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
4. Schłodzone ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą kajmakową, posypujemy obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami, całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Roladę kroimy na ok. 10 części, tak by powstały krążki podobne do ślimaków.
5. Ślimaczki przekładamy do formy, tak by się dotykały, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 30 min. do podrośnięcia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:niesmialewypieki


niedziela, 18 września 2016

Lody Oreo

Składniki:
- 400ml śmietany 36%
- 130g mleka skondensowanego słodzonego
- 10-12 ciasteczek Oreo
- 1 czubata łyżka kakao

Sposób przygotowania:
1. Ciastka blendujemy na drobno, następnie mieszamy z kakao.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno (uwaga by jej nie przebić), dodajemy mleko skondensowane i mieszamy na małych obrotach. Na końcu łączymy z mielonymi ciasteczkami i kakao.
3. Masę przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Lody są bardzo puszyste i kremowe. Polecam!
Inspiracja:karointhekitchen

 
piątek, 16 września 2016

Dyniowe placuszki ze śliwkami

Składniki:
*na ciasto
- 200g puree z dyni***
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo
- ok. 8 śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki miodu
- olej do smażenia


Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy.
2. Śliwki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na patelnie, dodajemy miód i cynamon, dusimy kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
3. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor, gotowe przekładamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
4. Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami.
 ***Puree można przygotować zaczynając od upieczenia do miękkości oczyszczonej dyni, a następnie zmiksowania jej na gładką masę, lub po prostu gotują na parze i na końcu miksując.
Inspiracja:mietablog

 
środa, 14 września 2016

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- 120g cukru
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- 120ml oleju
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 60g masła
- 40g cukru pudru
*dodatkowo
- ok. 250g śliwek

Sposób przygotowania:
1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (wszystko w temp. pokojowej). Następnie łączymy zawartość obydwóch misek, dokładnie mieszamy dodając pokroje śliwki.
3. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż powstanie nam kruszonka.
4. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:artkulinaria

 
 
wtorek, 6 września 2016

Ciasto czekoladowe z konfiturą i migdałami

Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki konfitury np. wiśniowej
- 1 szklanka posiekanych migdałów bez skórki
- 125g masła
- kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka.
3. Do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy.
4. W dalszym etapie dodajemy posiekane migdały, konfiturę, masło i aromat, chwilę mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne