niedziela, 26 czerwca 2016

Tiramisu z malinami + Monte Santi

Składniki:
- 300g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki espresso
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- ok. 250g malin
- 200g podłużnych biszkoptów
- kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Maliny myjemy i kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się wody.
2. Wystudzone espresso mieszamy z rumem.
3. Śmietanę, cukier puder i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. W naczyniu układamy pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych w kawie (trzymamy je w naparze tylko sekundę, żeby nie były zbyt mokre). Na biszkopty wykładamy 1/3 kremu, następnie układamy maliny i taką samą ilość kremu.
5. Na to układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem. Na końcu posypujemy gorzkim kakao. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.


 
MONTE SANTI ORIGINAL
 
to nowość wśród słodkich, czerwonych win, która pojawiła się niedawno na polskim rynku. Kusi niesamowitym świeżym aromatem oraz owocowym bukietem. Jest doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Polecam osobom, które przepadają za winami o wyrazistym owocowym, słodkim smaku. W letnie popołudnie znakomicie sprawdzi się jako dodatek do serwowanych ciast, czy innych słodkości. Więcej informacji o całej serii win można znaleźć tutaj.
 
 
 
niedziela, 19 czerwca 2016

Mleczno-owocowy deser z tapioki

Składniki:
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/3 szklanki granulatu tapioki
- 500ml mleka
- kawałek laski wanilii
- 2 garści truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tapiokę, cukier brązowy i ziarna wyciągnięte z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż konsystencja będzie gęsta, a tapioka wystarczająco miękka.
2. Truskawki i obrany rabarbar kroimy, posypujemy 2-3 łyżkami cukru, smażymy aż owoce się rozpadną.
3. Do pucharków nakładamy 3/4 porcji podsmażonych owoców, następnie wykładamy ugotowaną tapiokę, na to kładziemy pozostały mus truskawkowo-rabarbarowy, dekorujemy owocami, chłodzimy w lodowce.


czwartek, 16 czerwca 2016

Sałatka z kaszą owsianą i pesto

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała kalarepka
- kilka pomidorków koktajlowych
- zielone pesto kupne lub z tego przepisu
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidorki oraz odsączoną fasolkę i startą na dużych oczkach kalarepę, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Sałatkę przekładamy na talerz, polewamy zielonym pesto.
Inspiracja:anyzkowo

czwartek, 9 czerwca 2016

Kurczak z warzywami w zielonym pesto

Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 średni bakłażan
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cukinia
- oliwa
- sól i pieprz
- curry
- kilka łyżek zielonego pesto, może być z tego przepisu

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana płuczemy, kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na kilka minut, aż puści sok.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i curry.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka, następnie dodajemy odsączonego bakłażana, pokrojoną cukinię i smażymy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, łączymy z pesto, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.
Inspiracja:nie-umiem-gotowac

Videoprzepis

Top Blogi