sobota, 30 stycznia 2016

Kanadyjska szarlotka

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 80g masła
- 4 małe jabłka

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce mieszamy mąki z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, cukier i wyrabiamy rękami, by powstała kruszonka. Następnie dodajemy jajka lekko ubite z mlekiem, wcześniej pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

czwartek, 28 stycznia 2016

Marokańska zupa z kalafiorem i kaszą jaglaną

Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego
- szczypta mielonego kuminu
- szczypta mielonej kolendry
- chili
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
1. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a kalafiora dzielimy na małe różyczki.
2. W garnku na maśle podsmażamy paprykę, następnie dodajemy czosnek i kalafiora. Po kilku minutach dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem.
3. Kaszę płuczemy, później wrzucamy ją do zupy i gotujemy do miękkości, ok. 20 min. Po tym czasie, część warzyw wyciągamy z zupy, a pozostałe składniki miksujemy na krem.
4. Zupę ponownie zagotowujemy, przyprawiamy ją jeszcze do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, do każdej wkładamy odłożone warzywa, posypujemy natką pietruszki i orzechami.
Inspiracja:plateofjoy

wtorek, 26 stycznia 2016

Makaron po sycylijsku

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- ok. 6 połówek suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
- 1-2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 2 porcje makaronu

Sposób przygotowania:
1. Świeże pomidory i oliwki kroimy na połówki, suszone pomidory na mniejsze kawałki.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Do miski wrzucamy ugotowany makaron, odsączonego tuńczyka, kapary, pomidory, oliwki, wlewamy oliwę, wsypujemy zioła prowansalskie, mieszamy. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

niedziela, 24 stycznia 2016

Kurczak z dynią i pieczarkami

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 300g pieczarek
- 500g obranej dyni
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 125ml śmietany 30%
- ok. 500ml warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy go solą, pieprzem, mieszamy z łyżką oliwy, a po kilku minutach z 2 łyżkami mąki.
2. Obraną dynię kroimy w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki, a cebulę drobno siekamy.
3. Na 1 łyżce masła podsmażamy kurczaka, wykładamy go na talerz. Na drugiej łyżce masła smażymy cebulę i pieczarki, po chwili dodajemy dynię, całość zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
4. Po tym czasie wrzucamy podsmażonego kurczaka i gotujemy kilka minut. W misce mieszamy kilka łyżek wywaru ze śmietaną i z 1 łyżką mąki, całość wlewamy do kurczaka z warzywami, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Jako dodatek można podać świeże pieczywo, kaszę lub ryż.
Inspiracja:kwestiasmaku

piątek, 22 stycznia 2016

Kokosowa zupa pomidorowa z soczewicą i ananasem

Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3-4 plastry ananasa
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 min.
2.  Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem, ponownie wstawiamy na palnik, wsypujemy soczewicę, wlewamy sok z ananasa, doprawiamy solą, pieprzem, chili, słodką papryką i curry. Według uznania wlewamy 1-2 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min., aż soczewica zmięknie.
3. Na końcu dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy jeszcze do smaku, tak by zupa uzyskała słodko-pikantny smak.
Inspiracja:mojkulinarnypamietnik

środa, 20 stycznia 2016

Konkurs Proste Historie !

 
 
KONKURS!

http://bit.ly/1P2qOfg
 
Zupa nie musi być nudna!
Jeśli masz pomysł na ciekawy przepis zupy, która nie tylko świetnie wygląda, ale także niesamowicie smakuje, to właśnie konkurs dla Ciebie!
 
Co trzeba zrobić?
Wystarczy przygotować dwie odsłony jednej zupy, bazując na produktach Proste Historie.
Ma być pomysłowo, pysznie i zdrowo.
Dwa przepisy zup wraz ze zdjęciami oraz z opisem dla kogo je przygotowujesz, należy umieścić w aplikacji pod linkiem.

Dla zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody, których sponsorem jest firma Russell Hobbs.
Nie czekaj, do dzieła!

http://bit.ly/1P2qOfg
 
poniedziałek, 18 stycznia 2016

Fińska zupa z łososia

Składniki:
- 250g łososia
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 pora
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- świeży koperek

Sposób przygotowania:
1. Łososia obieramy ze skóry, wyciągamy ości i kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a por w talarki.
2. Por podsmażamy na maśle, następnie wrzucamy ziemniaki, podlewamy odrobiną wody. Po chwili wlewamy 2-3 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie.
3. Po tym czasie dodajemy łososia, gotujemy 5 min., ściągamy z ognia, zabielamy śmietaną (żeby się nie zwarzyła dobrze ją najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami zupy). Na końcu wsypujemy posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja:mirabelkowy

sobota, 16 stycznia 2016

Kruche maślane ciastka

Składniki:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 3 żółtka
- 180g cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki jednolicie się połączą, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, wycinamy wybranej wielkości i kształtu ciasteczka, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, formę z ciastkami wkładamy do lodówki. Ciastka pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Inspiracja:madebymomandson

czwartek, 14 stycznia 2016

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Składniki:
- 250g ryżu do risotto
- 2 małe gruszki
- 1 kieliszek białego wina
- 100g sera gorgonzola
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Jedną gruszkę kroimy na pół, wycinamy nasiona i dzielimy ją na mniejsze kawałki, następnie podsmażmy na maśle, aż zmięknie i  lekko się zrumieni.
2. W garnku na oliwie podsmażamy szalotkę i drugą obraną, pokroją w kostkę gruszkę, następnie wsypujemy ryż, chwilę przesmażamy, zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje stopniowo wlewamy bulion do momentu, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej płynu).
3. Gdy ryż będzie gotowy przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, podajemy go z usmażoną na maśle gruszką i z pokruszoną gorgonzolą.
Inspiracja:rozkosze-stolu

wtorek, 12 stycznia 2016

Ciasto Królowa Śniegu

Składniki:
*na biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki cukru
*na krem niebieski
- 1 galaretka niebieska
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- ok. 350g delicji
*na krem biały
- 1 galaretka agrestowa
- 400ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wody
*na warstwę niebieską
- 500ml wody
- 2 galaretki niebieskie
*do dekoracji
- bita śmietana
- gwiazdki

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek z cukrem na szklistą pianę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. (do suchego patyczka).
2. Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, gotowy ściągamy z palnika, wsypujemy do niego galaretkę i dokładnie mieszamy. Gdy masa lekko przestygnie przekładamy ją na upieczony i wystudzony biszkopt, chłodzimy w lodówce.
3. Gdy krem stężeje układamy na nim jedną obok drugiej delicje, chłodzimy.
4. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodajemy chłodną galaretkę agrestową, miksujemy. Masę wykładamy na delicje i ponownie wkładamy do lodówki.
5. Dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie powoli stężać polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i gwiazdkami.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem

niedziela, 10 stycznia 2016

Piernik z galaretkami

Składniki:
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 szklanka mocnej zimnej herbaty
- 1/2 szklanki miodu
- 100g masła
- 2 jajka
*na masę
- 1 galaretka pomarańczowa
- 600ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 300g galaretek w czekoladzie
*na polewę
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 czekolady mlecznej
- ok. 4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, przyprawą do piernika i kakao, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzone masło z miodem, herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie miksujemy.
2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 30x20cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 45min. (do suchego patyczka), studzimy.
3. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty, dolny przekładamy do formy, natomiast górny kruszymy.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy.
5. Galaretki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do masy śmietanowej, mieszamy. Śmietanę przekładamy na ciasto w formie, posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy, ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
6. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem śmietany w kąpieli wodnej, gotową polewą polewamy ciasto, chłodzimy.
Inspiracja:asiuuulek

piątek, 8 stycznia 2016

Kulebiak drożdżowy nadziewany rybą

Składniki:
*na ciasto
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dag świeżych drożdży
- 5 dag masła
- 1 jajko
- szczypta soli
*na farsz
- 45 dag filetów z ryby
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i pozostawiamy na kilka minut do napuszenia. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do pozostałej mąki dodajemy sól, jajko, wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy. Na końcu wlewamy masło i ponownie ugniatamy, aż ciasto będzie jednolite i odchodzące od ręki. Formujemy kulkę, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godz., do wyrośnięcia.
2. Jajka na farsz gotujemy na twardo, studzimy, drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, a filety rybne mielimy. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy rybę, smażymy kilka minut, później wlewamy koncentrat, przyprawiamy do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do farszu rybnego dodajemy jajka, bułkę tartą, mieszamy, studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki, jeden większy, a drugi mniejszy. Większym plackiem wylepiamy dno i boki tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany farsz, przykrywamy drugim mniejszym plackiem, dokładnie zalepiamy brzegi, odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia, następnie wierzch nakłuwamy widelcem.
4. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podajemy na ciepło.

środa, 6 stycznia 2016

Śledzie pod pierzynką

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 filety śledziowe z zalewy solankowej
- 1 duży ugotowany burak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula czerwona
- sól
- majonez
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Filety śledziowe moczymy ok. 1 godzinę w zimnej wodzie (tak, by były odpowiednio słone), następnie kroimy w większą kostkę.
3. Cebulę drobno siekamy, buraka, ziemniaki i marchewki ścieramy osobno na dużych oczkach, a jajka kroimy na drobno.
4. W przezroczystej misce układamy śledzie, posypujemy cebulą, smarujemy cienko majonezem, następnie dodajemy kolejne warstwy, czyli buraczki, ziemniaki, majonez, marchewkę, ponownie cienko majonez, na końcu jajka, dekorujemy natką pietruszki, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:uwielbiamgotowac

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ciasto orzechowo-krówkowe

Składniki:
*na biszkopt
- 7 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na ciasto orzechowe
- 6 białek
- 300g orzechów włoskich zmielonych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
*na krem
- 6 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 500ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 125g masła
- 125g margaryny
*dodatkowo
- alkohol do nasączenia biszkoptu
- puszka masy krówkowej
- orzechy do posypania

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywną i lśniącą pianę białek z cukrem. Następnie do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min. (do suchego patyczka).
2. Białka potrzebne do przygotowania ciasta orzechowego ubijamy na sztywno z cukrem. Na końcu mieszamy z miodem, mąką ziemniaczaną, pszenną i mielonymi orzechami. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach jak podano wyżej, również wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.
3. Aby przygotować krem ucieramy żółtka z cukrami, następnie dodajemy stopniowo mąki i odrobinę mleka. Pozostałe mleko wstawiamy na palnik i gdy zacznie się gotować wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, gotowy studzimy. Masło ucieramy z margaryną na puch, stopniowo dodajmy wystudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
4. Kakaowy biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty, jeden przekładamy do formy, można nasączyć alkoholem, smarujemy go połową kremu, nakładamy ciasto orzechowe, następnie pozostały krem i drugą część biszkoptu, delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową, posypujemy orzechami, chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Inspiracja:mojepysznosci

sobota, 2 stycznia 2016

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:
- 1 cebula
- 3-4 ogórki konserwowe
- 4 matiasy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:
1. Matiasy moczymy ok. 2 godzin w wodzie, następnie kroimy w większą kostkę. Do śledzi dodajemy cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę.
2. Całość mieszamy z majonezem, jogurtem, musztardami i curry, chłodzimy w lodówce.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi