poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Tropikalny tort dyniowy z kremem

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 200g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 250g obranej dyni
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 200g ananasów z puszki
- 100g orzechów włoskich
- 230ml oleju
*na krem
- 120g miękkiego masła
- 400g serka typu philadelphia
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną dynie ścieramy na dużych oczkach.
2. Jajka miksujemy z cukrem i olejem. Następnie dodajemy posiekane orzechy, odsączonego i pokrojonego ananasa, odciśniętą startą dynię, skórkę z pomarańczy, mieszamy.
3. Do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 60 min. (do suchego patyczka).
5. Gotowe ciasto studzimy, później przekrawamy delikatnie na trzy równe krążki.
6. Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek i wiórki kokosowe, powinien powstać jednolity krem.
7. Gotowym kremem przekładamy ciasto, zostawiając część na udekorowanie boków i wierzchu tortu, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:mojewypieki
























 


1 komentarze:

kasiac pisze...

wygląda przepysznie i elegancko:) To taki już trochę jesienny tort z dynią, cynamonem i orzechami. Super przepis!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi