środa, 17 lutego 2016

Tort bezowy z nutellowym kremem

Składniki:
*na bezę
- 300ml białek
- 440g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
*na krem
- 300ml śmietany 30%
- 250g serca mascarpone
- 2-3 łyżki kremu Nutella
*dodatkowo
- ok. 300g borówek
- ok. 150g malin

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite białka wykładamy na okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
3. Mascarpone miksujemy z nutellą, następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i dokładnie mieszamy.
4. Jeden blat bezowy wykładamy na talerz, smarujemy go 2/3 porcji kremu, posypujemy kilkoma borówkami i przykrywamy drugą płytką bezową. Wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem, dekorujemy malinami i borówkami. Gotowy tort chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.

 
 

1 komentarze:

Karmel-itka pisze...

Wygląda naprawdę pięknie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi