poniedziałek, 15 lutego 2016

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 średni zielony ogórek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- ok. 150g szynki
- ok. 100g żółtego sera
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Ogórka, paprykę, żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę.
3. Do miski wrzucamy pokrojone składniki, odsączoną kukurydzę, makaron, dodajemy majonez jogurt, curry, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

20 komentarzy:

  1. Fajny przepis, a jeszcze fajniejsza sałatka! :)
    Pozdrawiam, i zapraszam do siebie - zaczynam i przyda mi się wsparcie.
    http://netkagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, sałatka przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobną sałatkę,polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory robiłam podobną,z tuńczykiem,teraz chętnie wypróbuję Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam gdzie można kupić taki makaron ?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy makaron trzeba też pokroić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można zastąpić jogurt majonezem? Nie raz sałatka już nie.jest taka smaczna z zamiennikiem:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron jest tak mały jak ryż, dlatego się nazywa ryżowy, pozdrawiam

      Usuń
  8. A zamiast szynki jajko? Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka ������ Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robie bardzo podobną , tylko że ja ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach .

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię taką sałatkę od lat i moja rodzina zawsze ją pałaszuje ze smakiem. Pychota polecam-spróbujcie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem, jak opisać smak tej sałatki. Było trochę słodkie, trochę kwaśne, trochę ostre.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta sałatka jest super ❤️ już ją robiłam jest bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogę dodać groszek zielony.?

    OdpowiedzUsuń