wtorek, 30 czerwca 2015

Ciasto z wiśniową pianką

Składniki:
*na ciasto
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
*na masę
- 500ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 7 łyżeczek żelatyny
- 800g wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
- ok. 100ml wody
*dodatkowo
- 125g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 125ml śmietany 30%
- wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W garnku umieszczamy 1 szklankę cukru, olej, kakao i wodę, zagotowujemy do rozpuszczenia cukru, studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1/2 szklanki drobnego cukru. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka i wystudzoną wcześniej przygotowaną masę z kakao. Na końcu mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Ciasto wlewamy do formy (o wymiarach ok. 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka), studzimy w uchylonym piekarniku.
4. W ganku umieszczamy wiśnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy, następnie całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100ml wody, następnie wlewamy do ciepłej masy wiśniowej i dokładnie mieszamy, później studzimy do momentu aż lekko zgęstnieje.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy lekko gęstą masę wiśniową. Powstały wiśniowy krem przekładamy do lodówki, aby nieco zgęstniał.
6. Wystudzone ciasto kroimy na pół, jedną część przekładamy do formy, następnie wlewamy 3/4 masy wiśniowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałą masą, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
7. Czekoladę rozpuszczamy w 125ml śmietany, lekko studzimy, polewamy ciasto (jeśli masa wierzchnia stężała), dekorujemy wiśniami i chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: mojewypieki

niedziela, 28 czerwca 2015

Krem kalafiorowy z melisą

Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2-3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 100g serka topionego śmietankowego
- 4 łyżki posiekanej melisy
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- mały pęczek szczypiorku
- mielona ostra i słodka papryka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki.
2. Do gorącego bulionu wkładamy warzywa, posiekany czosnek i gotujemy do ich miękkości.
3. Pod koniec dodajemy pokrojony szczypiorek, melisę oraz serek topiony, chwilę gotujemy. Następnie zupę miksujemy na gładko, przyprawiamy do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem.
Inspiracja:chochlikikuchenne

czwartek, 25 czerwca 2015

Placek daktylowy

Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 75g cukru
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i rozcieramy opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Następnie dodajemy pokrojone daktyle, rozkłócone jajka, rozgniecione banany, miód i starannie mieszamy (ciasto jest dosyć gęste).
3. Ciasto przekładamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 1 godz., aż ciasto będzie złociste i upieczone (do suchego patyczka).

wtorek, 23 czerwca 2015

Pęczak z botwinką

Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 por
- ok. 300ml warzywnego bulionu
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oleju podprażamy pęczak i pokrojony por, następnie zalewamy winem, po chwili bulionem.
2. Po 10 min. dodajemy pokrojoną na drobno botwinkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja:shootandfood

sobota, 20 czerwca 2015

Kasza jaglana z owocami

Składniki:
- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- garść rodzynek
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
- 3 filiżanki mleka ryżowego lub zwykłego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- owoce (truskawki, borówki, nektarynka itp.)

Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, następnie podprażamy ją w garnku, dodajemy masło, mleko i gotujemy do miękkości.
2. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki, cynamon, płatki migdałowe, sól i połowę owoców, mieszamy.
3. Kaszę wykładamy na talerze, posypujemy pozostałymi owocami.

środa, 17 czerwca 2015

Ciasteczka owsiano-jabłkowe

Składniki:
- 2 garści rodzynek
- 5 łyżek drobnych płatków owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 2 kwaśne jabłka
- 1 łyżka oleju
- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
2. Do miski wsypujemy płatki, sezam, wiórki, cynamon, rodzinki, dodajemy olej i lekko odciśnięte starte jabłka, dokładnie mieszamy.
3. Formujemy rękoma niewielkie ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 20-25 min.

sobota, 13 czerwca 2015

Risotto grzybowe

Składniki:
- 1 garść suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 150ml wytrawnego białego wina
- ok. 700ml bulionu warzywnego
-  2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu + do posypania
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebule, następnie dodajemy pokrojone grzyby, smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy ryż, zalewamy winem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje.
3. Partiami wlewamy bulion, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki.
4. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy z parmezanem i masłem. Wykładamy na talerze posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

czwartek, 11 czerwca 2015

Pęczak na zielono

Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3/4 pęczka zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść groszku cukrowego
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- ok. 50g sera z niebieską pleśnią
- olej
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.
2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w słupki, pieczarki czyścimy i dzielimy na cząstki.
3. Na oleju podsmażamy szparagi, po chwili dodajemy cukinię, następnie pieczarki, zmiażdżony czosnek i groszek. Gdy warzywa zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące dodajemy śmietanę, pokruszony ser. Na samym końcu mieszamy z wcześniej przygotowaną kaszą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, można posypać natką pietruszki.

wtorek, 9 czerwca 2015

Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem

Składniki:
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ok. 50g boczku
- 1 mała cebula
- ok. 50g sera gorgonzola
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 2 porcje ugotowanego makaronu
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, gotowy odcedzamy.
2. Groszek gotuje kilka minut, aż zmięknie, wsypujemy na sitko.
3. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy będzie chrupiący wrzucamy posiekaną cebulę (jeśli wytopi się dużo tłuszczu to pozbywamy się części), chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek, pokruszony ser i lekko ubitą śmietanę, mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Ugotowany makaron mieszamy ze śmietanowym sosem i wykładamy na talerze.
Inspiracja:kwestiasmaku

niedziela, 7 czerwca 2015

Pomarańczowe lody z melisą (bez maszynki)

Składniki:
- 300ml śmietany 36%
- 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
- 100g cukru
- 1 łyżka letniej wody
- 2 pomarańcze
- 2 garści listków melisy

Sposób przygotowania:
1. Pomarańcze filetujemy, tak by otrzymać sam miąższ, bez skóry i błonek, następnie drobno kroimy i pozostawiamy na sitku, by ociekły.
2. Melisę bardzo drobno siekamy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno.
4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając połowę cukru.
5. Żółtka ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem i z 1 łyżką wody.
6. Do żółtek stopniowo dodajemy białka, później śmietanę. Na końcu mieszamy z melisą i pomarańczami.
7. Masę przekładamy do zamykanego pudełka i mrozimy kilka godzin.
Inspiracja:poracoszjesc

piątek, 5 czerwca 2015

Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab Studio

 
 
 
Biorąc udział w akcji "Festiwal owsianek" miałam przyjemność uczestniczyć w kulinarnych warsztatach, które odbyły się w Food Lab Studio.
 
 
 
Warsztaty prowadził jeden z moich ulubionych
kucharzy Grzegorz Łapanowski, dietetyk Maia Sobczak oraz instruktorka fitness Kasia Fenix.
 
 
 
Spotkanie odbyło się pod patronatem firmy Melvit.
Główną atrakcją było wspólne gotowanie z użyciem produktów owsianych, kasz, różnych rodzajów mąki. Przygotowywaliśmy m.in. czekoladowe trufle owsiane, tarte owsianą z truskawkami, pstrąga z tabuleh, tarte owsianą z porami i fenkułem. 
 
 
 
 
Oczywiście po pracy w kuchni była pora na konsumpcje tych wszystkich smakowitości.
Dzięki tym warsztatom nie tylko pogłębiłam swoją wiedzę i umiejętności kulinarne, ale także dowiedziałam się wiele o zdrowym odżywianiu i właściwej aktywności fizycznej.
 
 
Część zdjęć pochodzi z Food Lab Studio i Melvit.
 
środa, 3 czerwca 2015

Naleśnikowe tagliatelle i pesto z rukoli

Składniki:
*na naleśniki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
*na pesto
- 1 ząbek czosnku
- 50g łuskanych pestek dyni
- 100g rukoli
- 50g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajko z mąką, wodą i piwem, przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
2. Gdy naleśniki przestygną kroimy je na plasterki.
3. W blenderze miksujemy umytą i osuszoną rukolę z pestkami, zmiażdżonym czosnkiem, parmezanem i taką ilością oliwy, by powstała konsystencja pesto. Na końcu dodajemy do smaku sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Pokrojone naleśniki delikatnie mieszamy z przygotowanym pesto, wykładamy na talerze, można posypać parmezanem, pestkami dyni i rukolą.
Inspiracja:deedeelicious

 
poniedziałek, 1 czerwca 2015

Czy jedzenie wpływa na zmęczenie?

 
 
Żywność służy nam do tego, aby dostarczać organizmowi energii. Czasami jednak przez takie, a nie inne połączenie potraw osiągamy efekt wręcz odwrotny.
 
 
BANANY
W bananach występuje aminokwas o nazwie tryptofan, z którego w mózgu powstaje serotonina, produkowany przez organizm hormon szczęścia. Jeżeli zjemy ich jednak za dużo, wtedy błogie uczucie odprężenia zmienia się w zmęczenie.
Rada: Jeden, dwa banany szybko dostarczają energii, są lekko strawne i wprawiają w dobry nastrój. Kto zje ich więcej, może poczuć się senny. Duże ilości tryptofanu znajdują się również w daktylach, figach, orzechach nerkowca i w orzechach ziemnych.
 
 
MĄKA
Mąka, która znajduje się w makaronie czy białym pieczywie, takim jak bułki, chleb albo croissanty, powoduje, że poziom cukru we krwi w krótkim czasie szybko wzrasta. Zmusza to trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny. W wyniku tego cukier ponownie gwałtownie spada, a my czujemy się ociężali i zmęczeni.
Rada: Produkty pełnoziarniste ulegają przemianie materii wolnej, poziom cukru we krwi nie podlega wtedy tak gwałtownym skokom. Dzięki temu nie tylko pozostajemy rozbudzeni i łatwiej nam zachować szczupłą sylwetkę, ale również dłużej nie odczuwamy głodu.
Ważne: Produkty pełnoziarniste nie powinniśmy łączyć z cukrem. Spożywanie sporej ilości błonnika w połączeniu z cukrem rafinowanym, orzechami, wędliną albo mięsem, powoduje, że na ich strawienie potrzeba dużo energii, co powoduje, że jesteśmy zmęczeni.
 
 
BIAŁKA
Białka uczestniczą w wielu procesach w organizmie i odpowiedzialne są między innymi za silny układ odpornościowy. Gdy ich magazyny są puste, system obronny podpina się do mięśni. Czujemy się wtedy ociężali i pozbawieni sił.
Rada: Dzienne spożycie protein wynosi 0,8g na kilogram masy ciała. Dobrym źródłem białka są orzechy, ryby, białe mięso, twaróg oraz mleko
 
KAWA
Kofeina powoduje wzmożone wydzielanie adrenaliny, dzięki czemu czujemy się pobudzeni. Jednak gdy tylko przestaje działać, sięgamy po drugą filiżankę. Problem w tym, że magazyny adrenaliny są puste, więc musi ona zostać na nowo wyprodukowana, co jest męczące dla organizmu.
Rada: Dla kawy można znaleźć alternatywę - żucie gumy miętowej przez 15 min, pobudza krążenie krwi w mózgu.

WODA
Woda odgrywa ważną rolę we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie. Gdy przyjmujemy mniej płynów, niż wydalamy, wiele komórek naszego ciała nie jest w stanie spełniać swoich funkcji. Krew gęstnieje, płynie wolniej, jej ciśnienie spada-do mózgu dociera za mało tlenu. Konsekwencją jest zmęczenie.
 
 
SKWASZONY ORGANIZM
Zawierające siarkę aminokwasy występujące w mięsie, rybach i produktach zbożowych zmieniają pH organizmu. Jeśli kwasy przeważają, przemiana materii i praca wielu narządów zostaje zaburzona, a my czujemy się zmęczeni.
Rada: Do każdego posiłku włącz owoce i warzywa. Są one zasadowe i neutralizują kwasy, które dostają się do organizmu poprzez produkty mięsne, mleczne i zbożowe.
 
ILOŚĆ POSIŁKÓW
Mało wartościowych posiłków i długie przerwy między nimi powodują, że organizm mus radzić sobie ze znacznymi skokami poziomu cukru. Jeśli nie może tego skompensować, konsekwencją są zmęczenie i brak energii.
Rada: Spróbuj spożywać trzy posiłki dziennie, a jeśli po między nimi poczujesz głód sięgnij po zdrowe przekąski.
 
DIETA
Kto jest za mało, zmusza swój organizm do uruchomienia programu awaryjnego. Skutkuje to tym, że energia fizyczna i umysłowa zostaje radykalnie zredukowane. Konsekwencją jest zmęczenie, rozdrażnienie oraz osłabiona koncentracja.
Rada: Zdrowe odchudzanie nie ma nic wspólnego z głodowaniem. Lepiej wzbogacić dietę o produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa oraz wypijając no najmniej 1,5 litra płynów dziennie.
 
Źródło: Na podstawie artykułu w magazynie "Świat Wiedzy" 5/2015

Videoprzepis

Top Blogi