sobota, 30 maja 2015

Tort owsiany z truskawkami

Składniki:
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 200g cukru
- 250g płatków owsianych błyskawicznych+do obsypania formy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 100g miękkiego masła+do wysmarowania formy
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli
*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- świeże truskawki
- listki melisy

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, sok i skórkę z cytryny, rum, szczyptę soli, miksujemy. Na końcu mieszamy z płatkami połączonymi z proszkiem do pieczenia.
2. Małą torownicę smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi. Do formy wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Kiedy ciasto będzie gotowe, studzimy i wyciągamy z formy.
3. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, którym smarujemy ciasto. Tort dekorujemy truskawkami i listkami melisy.
Inspiracja:kingaparuzel

 
 
czwartek, 28 maja 2015

Kolejna publikacja przepisu!

 
Dzięki współpracy z wydawnictwem Czwarta Strona doczekałam się publikacji kolejnego mojego przepisu. Tym razem znaleźć go można nie w książce kulinarnej, lecz w powieści
 Karoliny Wilczyńskiej
"STACJA JAGODNO. ZAPLĄTANA MIŁOŚĆ". 
O czym dokładnie opowiada książka przeczytasz tutaj.  
 
Poniżej opublikowany przepis na "Mini tarty ze szpinakiem",
który również znajdziesz pod linkiem:
 
                          
wtorek, 26 maja 2015

Kokosowe risotto z krewetkami

Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 200ml białego wina
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 szalotki
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- szczypta płatków chili
- oliwa
- 10-15 średnich obranych krewetek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i szalotki, następnie wsypujemy ryż, by lekko się zeszklił. Całość zalewamy winem. Gdy połowa wina wyparuje, partiami wlewamy bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
2. Kilka krewetek odkładamy do dekoracji, pozostałe drobno kroimy i wrzucamy do prawie gotowego ryżu, pozostawiamy na ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu do risotto dodajemy mleko kokosowe i masło, jeśli trzeba przyprawiamy solą.
3. Odłożone krewetki podsmażamy na złoty kolor, na rozgrzanej oliwie, solimy.
3. Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy podsmażonymi krewetkami, natką pietruszki i płatkami chili.
Inspiracja:bazyliaczywanilia

niedziela, 24 maja 2015

Bułeczki z szynką, szpinakiem i serem

Składniki:
*na ciasto
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 30g świeżych drożdży
*na farsz
- 3 ząbki czosnku
- ok. 150g szynki
- 3 garści świeżego szpinaku
- 200g sera mozzarella
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1,5 łyżki masła
- olej do smarowania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia drożdży.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
3. Na maśle podsmażamy drobno pokrojone pomidory i szynkę, następnie dodajemy posiekany czosnek.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na całej powierzchni posypujemy umytym i osuszonym szpinakiem i startą mozzarellą. Z jednej strony prostokąta kładziemy farsz z szynki i obie części ciasta zawijamy na kształt rolady.
5. Rolady kroimy w grubsze plastry, każdy układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min, aż ciasto wyrośnie i nie będzie surowe.
Dla wielkich miłośników czosnku, bułeczki można podać z sosem czosnkowym.
Inspiracja:zjemto

 
 
piątek, 22 maja 2015

Babeczki Ferrero Rocher

Składniki:
*na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 12 czekoladek Ferrero
*na krem
- 250g mascarpone
- 1/2 tubki mleka skondensowanego o smaku czekoladowym

Sposób przygotowania:
1. Jogurt łączymy z olejem, octem i wodą, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, cukrem i kakao, miksujemy. Na samym końcu mieszamy z posiekanymi orzechami.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do połowy ciasto, do każdej babeczki wkładamy po jednej czekoladce Ferrero i przykrywamy pozostałym ciastem.
3. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25-30 min.
4. Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym, aż powstanie gęsty krem. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, można posypać startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:zjemto

 
 
środa, 20 maja 2015

Żeberka w Coca-Coli

Składniki:
- ok. 2,5 kg mięsnych żeberek
- ok. 2 szklanki Coca-Coli
*na marynatę
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:
1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą. Zmiażdżony czosnek mieszamy z olejem, sosem sojowym i paprykami. Mięso polewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej do lodówki na całą noc.
2. Po tym czasie żeberka obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy Colą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godz. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 20-30 min, aż ładnie się zrumieni i będzie całkowicie miękkie. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami.
Inspiracja:zjemto

poniedziałek, 18 maja 2015

Makaron ze szpinakiem i szparagami

Składniki:
- pęczek białych szparag
- ok. 125g świeżego szpinaku
- 200ml kwaśnej śmietany 12%
- ok. 100g startego parmezanu
- sól i pieprz
- masło do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 op. makaronu tagliatelle

Sposób przygotowania:
1. Szparagi obieramy z łyka (jeśli są bardzo łyczate, a końcówki zdrewniałe to obieramy grubiej). Na maśle podsmażamy posiekany czosnek oraz szparagi pokroje w większą kostkę, aż zmiękną, przyprawiamy solą. Pod koniec duszenia dodajemy umyty i osuszony szpinak, zalewamy śmietaną, chwile gotujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gotowy łączymy z sosem śmietanowym i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.
Inspiracja:vegazone

sobota, 16 maja 2015

Banoffee na biszkopcie

Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- likier bananowy lub kawowy do nasączenia
*na krem
- 1 szklanka śmietany 30%
- 3 łyżki masy kajmakowej z puszki (pozostałą masę odkładamy do przełożenia ciasta)
- 500g serka mascarpone
*dodatkowo
- 500ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- op. krakersów (180g)
- kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista, stopniowo dodajemy żółtka, miksując na małych obrotach oraz przesiane mąki. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i nasączamy go likierem.
2. Śmietanę mieszamy z mascarpone, następnie miksujemy, aż powstanie gęsty krem, pod koniec dodając masę kajmakową.
3. Banany kroimy w plasterki i układamy je na biszkopcie. Na banany wykładamy krem śmietanowo-kajmakowy, później układamy ciasno krakersy.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dokładnie mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody.
5. Krakersy smarujemy pozostałą masą kajmakową, następnie wykładamy śmietanę. Wierzch można udekorować wzorkiem za pomocą widelca. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Inspiracja:zjemto


czwartek, 14 maja 2015

Zupa gołąbkowa

Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 mała młoda kapusta
- 100g ryżu
- 1 puszka krojonych pomidorów lub świeże
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bulion
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, posiekaną cebulę, czosnek oraz pomidory, zalewamy bulionem, gotujemy 15 min.
3. Po tym czasie wrzucamy podsmażone mięso i wsypujemy ryż. Gotujemy do całkowitej miękkości kapusty i ryżu. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja:anyzkowo


wtorek, 12 maja 2015

Polędwica w cieście

Składniki:
- 100g surowego wędzonego boczku
- 4 kromki chleba tostowego
- ok. 80g orzechów włoskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 duża polędwica wieprzowa
- ok. 4 łyżki bulionu
- 3-4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej
- sól i pieprz
- 1 op. ciasta francuskiego
- masło do smażenia
- 1 jajko

Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle, aż będzie rumiany.
2. Z chleba odkrawamy skórkę, miękki środek kroimy w kostkę, którą skrapiamy bulionem.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z parmezanem, boczkiem, chlebem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacinamy, tak by powstał płat. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy, następnie oprószamy solą i pieprzem. Na płat mięsa nakładamy farsz chlebowo-orzechowy i ciasno zawijamy roladę. Później mięso owijamy w liście sałaty.
5. Ciasto francuskie rozwijamy, odcinamy 3-4 wąskie paski (posłużą nam do dekoracji). Na płacie ciasta układamy roladę i ciasno zawijamy, dokładnie dociskając brzegi, aby się skleiły. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dekorujemy wcześniej wyciętymi paskami ciasta, na samym końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 5 min. w 200 stopniach, następnie ok. 40 min. w 180.
6. Gotową roladę kroimy w grube plastry, podajmy z ulubionymi dodatkami.

niedziela, 10 maja 2015

Krakersy owsiano-serowe z warzywami

Składniki:
*na krakersy
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Melvit Secret Family
- 1/2 szklanki otrębów owsianych lub pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oleju, najlepiej lnianego
- 2 jajka
- 100g fety
*na sos warzywny
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 mała żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy płatki owsiane z otrębami, solą, mąką i ziołami.
2. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami, dodajemy suche składniki oraz pokruszony ser feta, dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
3. Masę owsianą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ściągamy papier z wierzchu. Po wyrównaniu boków wycinamy prostokąty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min.
4. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wycinamy ze środka ziarna) oraz pomidory, smażymy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą.
5. Gotowe krakersy podajemy z warzywnym sosem. Smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska!

 
piątek, 8 maja 2015

Makaron z awokado i szpinakiem

Składniki:
- 1dojrzałe awokado
- ok. 100g świeżego szpinaku
- małe pomidorki
- parmezan do posypania
- ok. 200g makaronu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki serka naturalnego philadelphia lub kanapkowego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Awokado obieramy i rozgniatamy z dodatkiem serka, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy umyty i pokrojony szpinak, gdy zwiędnie chwilę smażymy z wcześniej przygotowanym awokado.
4. Warzywny sos mieszamy z ugotowanym makaronem, przyprawiamy jeszcze do smaku, wykładamy na talerze. Podajemy z pomidorkami i parmezanem.

środa, 6 maja 2015

Zupa z jarmużem, ziemniakami i kiełbasą

Składniki:
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- ok. 200g jarmużu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ulubione kiełbasy wędzone
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- ok. 2,5 litra bulionu warzywnego
- koperek
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, aż się zrumieni.
2. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojony por. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po tym czasie dodajemy pokrojony jarmuż (bez twardych łodyżek) i pozostawiamy na gazie, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Pod koniec dodajemy koncentrat i podsmażoną kiełbasę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Inspiracja:kwestiasmaku

poniedziałek, 4 maja 2015

Pieczona dynia piżmowa

Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa "butternut" "butelkowa"
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- ok. 125g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek z pestkami, następnie nacinamy ją tak, by powstała kratka. Układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Dynię smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 50 min, aż zmięknie.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, później dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, szpinak, smażymy aż warzywa zmiękną.
3. Szpinak i paprykę mieszamy z pokruszonym serem i słonecznikiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gdy dynia będzie prawie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika, wypełniamy przygotowanym farszem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15min. Podajemy na gorąco.
Inspiracja:happyblueberry

 
 
sobota, 2 maja 2015

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki:
- 100g kaszy gryczanej
- kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- szczypta suszonego oregano
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- ser feta do posypania

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gotową odsączamy, studzimy.
2. Na suchej patelni prażymy słonecznik, następnie dodajemy olej i posiekany czosnek oraz cebulę. Po kilku minut dodajemy pozostałe składniki, czyli kaszę, pokrojone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i liście szpinaku.
3. Gdy szpinak zmięknie przyprawiamy całość oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą.
Inspiracja:kwestiasmaku

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi