sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:
- 150g suszonych śliwek
- 50g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon

Sposób przygotowania:
1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Połowę mleka mieszamy z kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem. Do gotującego się mleka wlewamy zimne wymieszane z kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy śliwki, rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, wykładamy kaszę i wyrównujemy wierzch.
4. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, migdałami, z sokiem i skórką cytryny i wylewamy na kaszę.
5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać cynamonem.

 


czwartek, 29 stycznia 2015

Pasta buraczkowa

Składniki:
- 2-3 ugotowane buraki
- 1 plaska łyżeczka chrzanu
- 150g białego twarogu
- sól i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Obrane buraki ścieramy na drobnych oczkach. Następnie lekko je odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z twarogiem.
2. Na samym końcu przyprawiamy do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pasta idealnie pasuje do kanapek czy krakersów.

wtorek, 27 stycznia 2015

Pączki z piekarnika

Składniki:
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana

Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku

niedziela, 25 stycznia 2015

Tort tęczowy

Składniki:
*na biszkopt (na dwa blaty)
- 75g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 150g drobnego cukru
- barwniki spożywcze
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietany 36%
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
*dodatkowo
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- kolorowa posypka

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie stopniowo miksujemy z żółtkami oraz delikatnie mieszamy z mąkami. Ciasto dzielimy na pół i każdą część mieszamy z wybranym barwnikiem (najlepiej jeśli barwniki są w proszku). Ciasto wylewamy do dwóch równych tortownic o wymiarach ok. 20cm, wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam jednorazowym foremek aluminiowych). Pieczemy ok. 25 min. w 170 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe studzimy i wyciągamy z formy na ściereczkę.
2. Tak jak powyżej przygotowujemy jeszcze dwie porcje ciasta, aby upiec w sumie sześć kolorowych blatów.
3. Do miski wkładamy mascarponę i śmietanę, miksujemy aż powstanie gęsty krem, pod koniec dodajemy do smaku cukier puder oraz mieszamy ze skórką cytryny.
4. Blaty delikatnie nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody (nie przesadzamy, aby blaty nie były zbyt mokre).
5. Blaty przekładamy kremem (w kolejności fioletowy-niebieski-zielony-żółty-pomarańczowy-czerwony). Następnie wyrównujemy boki, smarujemy kremem cały tort, można ozdobić kolorową posypką. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:mojewypieki

 
 
piątek, 23 stycznia 2015

Bigos wegetariański

Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- ok. 300g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- kminek, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy, wycinając twarde części, następnie zalewamy ją niewielką ilością wody, gotujemy. Po 10 min. dodajemy odsączone z oleju i pokrojone pomidory, gotujemy do miękkości kapusty.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz papryki. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kapustą i całość dusimy ok. 15 min., przyprawiając suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Gotową kapustę podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.

środa, 21 stycznia 2015

Sałata z gorgonzolą i orzechami

Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ok. 12 kulek czerwonego winogrona
- 80g sera gorgonzola
- 1-2 garście  pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/4 cytryny
- sól czosnkowa
- 1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią i solą do smaku
2. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem z oleju.
3. Do sałaty dodajemy pokrojony w kostkę ser, połówki winogron oraz orzechy, mieszamy, wykładamy na talerze, podajemy z pieczywem.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pasta z soczewicy

Składniki:
- 300g zielonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, koperek)
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30 min.). Gotową odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wywaru, studzimy.
2. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami i pozostawionym wywarem. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.

sobota, 17 stycznia 2015

Muffiny czekoladowo-kawowe z kremem chałwowym

Składniki:
*na ciasto
- 30g kakao
- 140g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka likieru kawowego lub ekstraktu w wanilii
- 6 łyżek oleju
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200g chałwy bez czekolady
- 300ml śmietany 36%

Sposób przygotowania:
1. Wieczór wcześniej podgrzewamy śmietanę z 180g chałwy, aż się rozpuści, następnie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
2. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę, lekko studzimy.
3. W misce mieszamy trzepaczką kuchenną mleko z olejem, jajkami, cukrem, likierem (wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej), stopniowo wlewamy czekoladę. Następnie wsypujemy wcześniej wymieszaną mąkę z sodą, proszkiem, kawą i kakao, mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
4. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, nalewamy ciasto, prawie do pełna foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 25 min. Gotowe studzimy na kratce.
5. Mascarpone miksujemy z wcześniej przygotowaną śmietaną chałwową. Cukierniczą szprycą do kremu dekorujemy wystudzone babeczki, posypujemy pozostałą chałwą i chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:MojeWypieki

czwartek, 15 stycznia 2015

Zupa z brukselką i kaszą

Składniki:
- 0,5kg brukselki
- 1 cebula
- 100g kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
- ok. 1,5 litra warzywnego bulionu
- 2 łyżki masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 80g śmietany 18%
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Brukselkę rozbieramy na listki (wtedy zupa jest smaczniejsza) lub ją kroimy.
2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, skórkę z cytryny, kminek i 2 łyżki pokrojonej pietruszki. Wsypujemy kaszę, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy brukselkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby można dolać więc bulionu lub wody.
3. Wlewamy śmietanę (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną zupy, żeby się nie zważyła), zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

wtorek, 13 stycznia 2015

Miodownik z masą budyniową i powidłami

Składniki:
*na ciasto
- 500g mąki pszennej
- 200g margaryny
- 1 czubata łyżeczka sody
- 200g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
*na masę budyniową
- 250 masła
- 100g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 400ml mleka
*na masę orzechową
- 100g cukru
- 200g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miody
- 120g margaryny
*dodatkowo
- ok. 350g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:
1. Miód podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia, studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy margarynę, siekamy nożem, następnie wsypujemy cukier, wbijamy jajka, wlewamy mleko, zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach ok. 30x25cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, wyklejamy spód jedną częścią ciasta i pieczemy ok. 15 min, w 180 stopniach, upieczone ciasto studzimy, wyciągamy z formy i tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
2. Na trzecią część wykładamy gorącą masę orzechową, przygotowaną z roztopionej margaryny z cukrem i miodem oraz wymieszaną z orzechami i tak jak poprzednie ciasta pieczemy 15 min, w 180 stopniach, gotowe pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, używając jednak 400ml mleka i dodając cukier, gotowy studzimy. Następnie miksujemy go z masłem na gładki krem.
4. Do formy wkładamy jedną część ciasta, smarujemy połową dżemu i połową masy budyniowej, kładziemy drugą część ciasta i smarujemy pozostałymi powidłami oraz resztą kremu. Wierzch nakrywamy ciastem z masą orzechową, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Inspiracja:domowe-wypieki

niedziela, 11 stycznia 2015

Risotto z kaszy pęczak z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 300g pieczarek
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 łyżki serka śmietankowego, np. philadelphia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy dijon
- ok. 600ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ser do posypania, np. parmezan

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, wszystko podsmażamy na oleju, następnie wsypujemy pęczak, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kaszy (w razie potrzeby dodać więcej bulionu).
2. Pod koniec przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem i musztardą. Przed samym podaniem mieszamy z serkiem, wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Inspiracja:czlowiekzlyzka















piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka z makaronem, fetą i warzywami

Składniki:
- 1 mały brokuł
- 2/3 świeżego ogórka
- ok. 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- 1 op. sosu koperkowo-ziołowego w proszku
- natka pietruszki
- 1 op. makaronu tortellini lub ravioli
- sól i pieprz
- płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie al dente, studzimy.
3. W misce mieszamy makaron, brokuły, pokrojony w pół plasterki ogórek, posiekaną cebulę, odsączone z oleju pomidory, posiekaną pietruszkę oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu mieszamy z sosem (wsypujemy sam proszek, nie mieszamy go z oliwą ani wodą), przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę, chłodzimy w lodówce.

środa, 7 stycznia 2015

Ciasto Bajka

Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 90g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130g cukru
*dodatkowo
- 1 opakowanie kremu do karpatki
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- płatki migdałowe do dekoracji
- woda+sok z cytryny+cukier (200ml)

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min (do suchego patyczka).
2. Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Po ściągnięciu papieru i wystudzeniu, biszkopt smarujemy dżemem, następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty nasączone ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku, smarujemy pozostałym kremem.
4. Na samym końcu posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja:zjemto

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

Składniki:
- 2,5 szklanki suchego makaronu rurki
- 1 szklanka puree z dyni***
- 1 szklanka startego żółtego sera
- parmezan do posypania
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na maśle mąkę, następnie zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy żółty ser i energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.
2. Na samym końcu mieszamy z makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem.
3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.

sobota, 3 stycznia 2015

Wytrawne bułeczki z pesto

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 35ml oleju
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 mały słoiczek pesto bazyliowego lub pomidorowego
- posiekane migdały

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy olej, żółtka, sól, wodę, wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną mąki, formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zawijamy wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy nożem na ok. 12 części.
4. Ślimaczki układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, lekko spłaszczamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
5. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posiekanymi migdałami.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20-25 min.
Inspiracja :mojewypieki

czwartek, 1 stycznia 2015

Ciasto cebulowe

Składniki:
*na masę cebulową
- 1/2kg białej cebuli
- 1/2kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
*na masę śmietanową
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 125g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
2. Jajko, śmietanę, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem.
3. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę, odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę i jogurt wymieszany z jajkiem. Do natłuszczonej średniej formy wykładamy ciasto, następnie smarujemy masą śmietanową, wykładamy odsączoną cebulę i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Na samym końcu posypujemy pestkami dyni.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi