poniedziałek, 14 września 2015

Runo leśne

Składniki:
*na ciasto
- 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na krem
- 500ml śmietany 30%
- 2 galaretki agrestowe
*dodatkowo
- 1 granat

Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy go z nadmiaru wody.
2. W misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier.
3. Ubitą pianę miksujemy z żółtkami, olejem oraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. (do suchego patyczka).
5. Gotowe ciasto studzimy, zdejmujemy papier. Wierzch ścinamy ok. 5mm, kruszymy.
6. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z ostudzoną galaretką. Masę śmietanową wylewamy na ciasto, posypujemy przygotowanymi wcześniej okruchami.
7. Wierzch posypujemy pestkami granatu, wkładamy do lodówki na kilka godzin.

1 komentarze:

Natalie pisze...

Zawsze kusi mnie kolor tego ciasta! Jest urocze :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi