sobota, 17 stycznia 2015

Muffiny czekoladowo-kawowe z kremem chałwowym

Składniki:
*na ciasto
- 30g kakao
- 140g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka likieru kawowego lub ekstraktu w wanilii
- 6 łyżek oleju
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200g chałwy bez czekolady
- 300ml śmietany 36%

Sposób przygotowania:
1. Wieczór wcześniej podgrzewamy śmietanę z 180g chałwy, aż się rozpuści, następnie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
2. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę, lekko studzimy.
3. W misce mieszamy trzepaczką kuchenną mleko z olejem, jajkami, cukrem, likierem (wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej), stopniowo wlewamy czekoladę. Następnie wsypujemy wcześniej wymieszaną mąkę z sodą, proszkiem, kawą i kakao, mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
4. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, nalewamy ciasto, prawie do pełna foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 25 min. Gotowe studzimy na kratce.
5. Mascarpone miksujemy z wcześniej przygotowaną śmietaną chałwową. Cukierniczą szprycą do kremu dekorujemy wystudzone babeczki, posypujemy pozostałą chałwą i chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:MojeWypieki

2 komentarze:

Kasia pisze...

Jakie pyszne zestawienie, zrobię je w przyszły weekend :)

gin pisze...

Ależ one śliczne :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi