wtorek, 13 stycznia 2015

Miodownik z masą budyniową i powidłami

Składniki:
*na ciasto
- 500g mąki pszennej
- 200g margaryny
- 1 czubata łyżeczka sody
- 200g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
*na masę budyniową
- 250 masła
- 100g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 400ml mleka
*na masę orzechową
- 100g cukru
- 200g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miody
- 120g margaryny
*dodatkowo
- ok. 350g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:
1. Miód podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia, studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy margarynę, siekamy nożem, następnie wsypujemy cukier, wbijamy jajka, wlewamy mleko, zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach ok. 30x25cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, wyklejamy spód jedną częścią ciasta i pieczemy ok. 15 min, w 180 stopniach, upieczone ciasto studzimy, wyciągamy z formy i tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
2. Na trzecią część wykładamy gorącą masę orzechową, przygotowaną z roztopionej margaryny z cukrem i miodem oraz wymieszaną z orzechami i tak jak poprzednie ciasta pieczemy 15 min, w 180 stopniach, gotowe pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, używając jednak 400ml mleka i dodając cukier, gotowy studzimy. Następnie miksujemy go z masłem na gładki krem.
4. Do formy wkładamy jedną część ciasta, smarujemy połową dżemu i połową masy budyniowej, kładziemy drugą część ciasta i smarujemy pozostałymi powidłami oraz resztą kremu. Wierzch nakrywamy ciastem z masą orzechową, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Inspiracja:domowe-wypieki

3 komentarze:

Aswertyna pisze...

ostatnio robiłam miodownik bez powideł :) wyszedł pyszny :)

gin pisze...

Ależ on kusząco wygląda... :)

Magdalena Ostaszyn pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi