wtorek, 30 grudnia 2014

Placuszki z dyni i mąki ryżowej

Składniki:
- 20-25dag dyni
- ok. 5 łyżek mąki ryżowej
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- granat
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do dyni dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, miód, dokładnie mieszamy.
2. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor (pamiętać, aby delikatnie przewracać). Gotowe przekładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Podajemy z pestkami granatu, posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 28 grudnia 2014

Śledzie w sosie salsa

Składniki:
- 400g śledzi małosolnych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 5 krążków ananasa
- 3/4 szklanki soku z ananasa
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego  imbiru
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- chili
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Jeśli śledzie są bardzo słone można je wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. Następnie kroimy je w kawałki ok. 3 cm.
2. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, następnie dodajemy cienko poszatkowaną marchewkę, paprykę. Po 5 min. wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę, wlewamy sok, przecier, miód i gotujemy kilka minut. Na końcu przyprawiamy do smaku chili, solą, pieprzem oraz octem.
3. Do wystudzonego sosu wkładamy śledzie, całość przekładamy do słoika i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
Inspiracja:gdywbrzuchuburczy

sobota, 27 grudnia 2014

Mój przepis w "Prześlij przepis"

 
W grudniowym numerze gazetki "Prześlij przepis" ukazał się mój przepis na
"Polędwiczki faszerowane jabłkami i migdałami".
 
 

Moje przepisy w książkach


Dzięki współpracy z wydawnictwem Czwarta Strona doczekałam się publikacji kolejnego mojego przepisu. Tym razem znaleźć go można nie w książce kulinarnej, lecz w powieści
 Karoliny Wilczyńskiej
"STACJA JAGODNO. ZAPLĄTANA MIŁOŚĆ". 
O czym dokładnie opowiada książka przeczytasz tutaj.  
 
Poniżej opublikowany przepis na "Mini tarty ze szpinakiem",
który również znajdziesz pod linkiem:
 
 






Książka kucharska "Zdrowie ze smakiem"
 
Książka zawiera przepisy blogerów inspirowane Olejami Świata.
Oprócz przepisów można w niej znaleźć komentarze dietetyków, rady doświadczonych kucharzy, a także garść wiedzy, co i dlaczego warto jeść. 
Każdy przepis zawiera krótki opis jego autora oraz link do bloga kulinarnego, dzięki czemu można poszerzyć zasób swojej książki kucharskiej. Wśród przepisów znajduje się również jeden mojego autorstwa, na
 "Dyniowy krem z nutą egzotyki".
Książkę obecnie można zakupić przez Internet http://oleofarm24.pl/pol_m_Inne-174.html w ciekawej cenie promocyjnej.
 
 
 
 
 
 

 
Książka kucharska dla dzieci "Gotuj z kuchcikiem"
 
Książka zawiera przepisy osób, które kochają gotować, dbają o swoje dzieci i ich zdrową dietę. Wyróżnione przepisy zaskakują przede wszystkim smakiem i oryginalnym pomysłem, a cała książka uświadamia dorosłym i dzieciom, że można z prostych składników wyczarować fantastyczne potrawy. Dodatkowo zachęca do wspólnego gotowania.
 
Dzięki udziale w konkursie zorganizowanym przez przedszkole Słoneczna szóstka otrzymałam możliwość publikacji dwóch autorskich przepisów na
 "Witaminkową jaglankę" oraz "Śniadaniową pizzę".
 Książka dostępna jest w popularnych księgarniach.
 
 

 
 
piątek, 26 grudnia 2014

Uszka

Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 50g miękkiego masła
*na farsz
- 60g suszonych grzybów
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek bułki tartej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Po tym czasie gotujemy, aż zmiękną. Następnie drobno je kroimy lub mielimy w maszynce. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Na końcu mieszamy grzyby z cebulą i taką ilością bułki tartej, by farsz przyjął zbitą konsystencje (bułka ma wchłonąć nadmiar płynu), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, żółtko, stopniowo dolewamy wodę, ciągle wyrabiamy ręką, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na 15 min.
3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy równe kwadraty, na środku każdego kładziemy odrobinę farszu i zlepiamy boki, tak by powstał trójkąt. Następnie dwa końce zlepiamy, aby powstała obrączka (uszko powinno pionowo stać). Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli chcemy je przechowywać w lodówce warto po ugotowaniu wymieszać z odrobiną oleju, by się nie skleiły.

 
środa, 24 grudnia 2014

Ciasto serowo-orzechowe

Składniki:
*na ciasto
- 200g mielonych migdałów
- 6 łyżek bułki tartej
- 7 jajek
- 8 łyżek cukru
*na masę serowo-śmietanową
- 200ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 900g serka śmietankowego kanapkowego, np. Mój ulubiony-wieluński
*dodatkowo
- 1,5 paczki podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki naparu z kawy
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- orzechy włoskie do posypania:

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie miksujemy na małych obrotach z żółtkami. Na końcu mieszamy z bułką tartą i migdałami. Przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka).
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie mieszamy z kremówką ubitą na sztywno.
3. Gdy ściągniemy papier ciasto smarujemy dżemem, wykładamy połowę masy serowej, układamy ciasno biszkopty delikatnie nasączone w kawie, wierzch smarujemy pozostałą masą serową, posypujemy posiekanymi orzechami. Chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:przepisymagdy

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makaron z dynią w sosie serowym

Składniki:
- 0,5kg dyni
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 100g sera lazur
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- ok. 150g makaronu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- świeża bazylia
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę i dusimy, aż dynia będzie prawie miękka.
2. Wrzucamy cukinię startą na dużych oczkach, wsypujemy parmezan, pokrojony lazur. Gdy warzywa będą miękkie, a sery się rozpuszczą dodajemy 1 łyżkę posiekanej bazylii, przyprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem, chwilę podgrzewamy.
Inspiracja: kuchennewariacje

sobota, 20 grudnia 2014

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Składniki:
- 230ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 450g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 70g cukru
- szczypta soli
- 30g masła
*dodatkowo
- 3/4 małego słoiczka nutelli
- 1 białko do posmarowania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku i odstawiamy na 15 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Następnie dodajemy do niej żółtka, masło, rozczyn z drożdży i dokładnie wyrabiamy, aż cisto będzie miękkie i elastyczne. Później przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część chwilę wyrabiamy, następnie cienko rozwałkowujemy na kształt okręgu. Pierwszy płat smarujemy nutellą, przykrywamy drugim, który również smarujemy, kładziemy trzeci, smarujemy i nakrywamy ostatnim, delikatnie przyciskamy. Z ciasta wycinamy największy okrąg jaki się da i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Na środku szklanką delikatnie odciskamy kółko i nacinamy nożem tak, by powstało 16 części, pamiętać by nie naciąć środka.
3. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy do wewnętrznej części. Następnie bierzemy drugi kawałek i zawijamy do wewnętrznej strony tak, by był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Gdy zawiniemy wszystkie kawałki, powtarzamy czynność zawijając jeszcze raz w tą samą stronę. Brzegi można lekko podociskać, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Pieczemy ok. 20 min., w 200 stopniach, do zrumienienia.
Inspiracja:ilovebake

 
czwartek, 18 grudnia 2014

Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami

Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 białko
- 5 średnich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 50g śmietany 22%
- 100g sera camembert
- 5 łyżek mleka
- 20g orzechów włoskich
- świeży tymianek
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Śmietanę mieszamy z jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ciasto francuskie formujemy na kształt kwadratu, na środek wykładamy pieczarki, układamy pokrojony w plastry ser, zawijamy boki, tak by powstały wyższe brzegi, wlewamy masę śmietanową, tak by nie wyleciała poza ranty ciasta. Posypujemy pokrojonymi orzechami. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.
4. Tartę pieczemy ok. 20 min., w 200 stopniach, aż środek się zetnie, a ser roztopi. Gotowe danie posypujemy świeżym tymiankiem. Podawać na ciepło lub zimno.

wtorek, 16 grudnia 2014

Zupa krem z chrzanu i jabłek

Składniki:
- 1 por (biała część)
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika
- ok. 3/4 litra bulionu warzywnego
- ok. 200g gęstej śmietany 12%
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- świeży tymianek

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, por, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, wrzucamy obrane i pokroje jabłka i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Pod koniec wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, po kilku minutach zestawiamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Chwilę podgrzewamy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym tymiankiem i pieczywem.


niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasto kokosowo-ananasowe

Składniki:
*na biszkopt
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
*na warstwę kokosową
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 150g wiórek kokosowych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*na masę ananasową
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 180g masła
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka ananasa w kawałkach
*dodatkowo
- sok ananasowy do nasączenia biszkoptu
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 3/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
2. Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
3. W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
4. W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


piątek, 12 grudnia 2014

Zupa pomidorowa z czerwonym ryżem

Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 100g czerwonego ryżu
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 100ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz
- gęsta kwaśna śmietana do podania
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy ryż, wlewamy wino i smażymy do momentu jego odparowania. Później wrzucamy pomidory, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości ryżu.
2. Pod koniec wsypujemy świeżą bazylię, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeżeli pomidory są kwaśne można dodać odrobinę cukru).
3. Gotową zupę nalewamy na talerze, kładziemy po łyżce śmietany i kilka listków bazylii.

środa, 10 grudnia 2014

Kokosowa kasza jaglana z dynią i szpinakiem

Składniki:
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- 1 op. mrożonego rozdrobnionego szpianaku
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- kawałek dyni
- 1 łyżeczka curry
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w 1,5 szklance osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy rozmrożony szpinak, wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku curry, gałką, solą i pieprzem, smażymy, aż masa lekko zgęstnieje.
2. Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką oliwy i układamy na blaszkę z folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż zmięknie.
3. Kaszę wrzucamy do szpinaku, chwilę podgrzewamy, aż wchłonie trochę płynu, mieszamy z upieczoną dynią, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja:wegetarianka


poniedziałek, 8 grudnia 2014

Babeczki z morwą i białą czekoladą

Składniki:
- 1 jajko
- 50g miękkiego masła
- 50g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180g mąki pszennej
- 80g + do dekoracji suszonej morwy
- 50ml mleka
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem, po chwili wbijamy jajko, dalej miksując dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy ciasto jest jednolite (dosyć gęste) wrzucamy morwę oprószoną mąką, delikatnie mieszamy.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15-20 min, (do suchego patyczka). Gotowe studzimy na kratce.
3. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany, studzimy, by zgęstniała.
4. Przestudzone babeczki smarujemy białą czekoladą, ozdabiamy suszoną morwą i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Inspiracja: muffinkowyfetysh


sobota, 6 grudnia 2014

Pierniki dyniowe

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 150g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka pure z dyni***
*dodatkowo
- cukier puder
- śmietana kremówka

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy pure z dyni i jajko. Następnie łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy (jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę mąki).
2. Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 min. Gotowe studzimy na kratce. Następnie dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany, posypujemy kolorowymi ozdóbkami.
***Dynie na pure obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja: ile-smaku

czwartek, 4 grudnia 2014

Piwny deser

Składniki:
*dolna warstwa
- 1/2 litra Piwa Książęce Chlebowo Miodowe
- 6 goździków
- 4 łyżeczki żelatyny
- kawałek korzenia imbiru
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
*górna warstwa
- 5 łyżeczek cukru
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- opcjonalnie kilka kropli rumu

Sposób przygotowania:
1. Piwo zagotowujemy z cukrem, goździkami, imbirem i z sokiem z cytryny. Gdy przestanie się pienić, przelewamy przez sito. Następnie dokładnie mieszamy z żelatyną, aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szklanek, studzimy, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, pod koniec dodając rum. Śmietanę ubijamy na sztywno, gotową łączymy z żółtkami. Śmietanową masę wykładamy na piwną galaretkę i gotowe!

wtorek, 2 grudnia 2014

Szybki chlebek dyniowy

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka dyni startej na małych oczkach
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 20g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, mieszamy z cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki oraz lekko odciśniętą startą dynię, następnie dodajemy jajko, drożdże, sól, wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, ale nie przylepiać się do rąk.
2. Z ciasta formujemy chlebek i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, można naciąć go nożem.
3. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 50 min. (od momentu nagrzania piekarnika). Gotowy studzimy na kratce. Doskonale smakuje z miodem, czy z samym masłem.
Inspiracja :emaliowanyczajnik

Videoprzepis

Top Blogi