niedziela, 30 listopada 2014

Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami

Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka puree z dyni***
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 4 dag świeżych drożdży
- 5 dag masła
*na kruszonkę
- 25g cukru
- 50g mąki pszennej
- 35g masła
*dodatkowo
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1/4 szklanki mleka do posmarowania
- cukier puder
- kilka łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, następnie mieszamy z łyżką mąki i cukru, odstawiamy do napuszenia. Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn, masło, puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, można podsypać odrobiną mąki, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy powidłami i zawijamy w rulonik (od strony krótszego boku). Cztery równe ruloniki układamy w średniej kwadratowej formie, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wierzch smarujemy mlekiem.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, by uzyskać odpowiednią formę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min.
5. Po upieczeniu studzimy, dekorujemy lukrem przygotowanym ze śmietany i cukru pudru.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja:searchingforanamaranth

piątek, 28 listopada 2014

Krem z dyni z pieczonymi jabłkami i migdałami

Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- oliwa
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 4 daktyle
- kora cynamonu
- ok. 2-3 szklanek wywaru warzywnego
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- odrobina curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pokrojonych migdałów
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą, następnie posypujemy cynamonem i brązowym cukrem. Wkładamy do piekarnika, na ok. 20 min. w 180 stopniach, studzimy z uchylonymi drzwiczkami. Później delikatnie podważając nożem ściągamy na talerz talarki jabłek.
2. W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię, korę cynamonu, starty imbir, pokrojone daktyle. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, wyciągamy korę i miksujemy na gładki krem.
3. Ponownie wstawiamy na palnik, przyprawiamy kurkumą, curry, kolendrą, gałką muszkatołową, oraz solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
4. Gotową zupę nalewamy na talerze, kładziemy po kilka plasterków pieczonego jabłka, posypujemy pestkami dyni i migdałami.

środa, 26 listopada 2014

Sernik dyniowy z orzechami

Składniki:
*na spód
- 1 żółtko
- 65g mąki pszennej
- 30g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 35g masła
*na masę serową
- 250g puree z dyni***
- 500g twarogu mielonego
- 3 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*na wierzch orzechowy
- 80g orzechów włoskich
- 50g cukru
- 35g masła
- 60ml śmietany 30%
- szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski, szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę i chłodzimy ok. 1 godz. w lodówce.
2. Tortownicę o średnicy ok. 18cm smarujemy tłuszczem, dno wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 min., w 180 stopniach, po wyciągnięciu z piekarnika studzimy.
3. Twaróg miksujemy z cukrem i mąką, stopniowo dodajemy jajka, następnie puree z dyni, cynamon, gładką masę wykładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 70-80min., w 170 stopniach, aż środek nie będzie płynny.
4. Orzechy siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy śmietanę, wsypujemy cynamon, orzechy i chwilę smażymy, aż masa lekko zgęstnieje. Całość wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 min. Po tym czasie sernik studzimy, następnie chowamy na kilka godzin do lodówki.
*** Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja:smakolykibereniki


poniedziałek, 24 listopada 2014

Risotto z dynią i jabłkiem

Składniki:
- 100g ryżu do risotto
- 1 małe jabłko
- ok. 600ml bulionu warzywnego
- 40g sera cheddar, ewentualnie mozzarelli
 -200g obranej dyni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- cynamon
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i jabłko. Wlewamy połowę bulionu, przyprawiamy cynamonem i tymiankiem, gotujemy, aż ryż wchłonie bulion (stopniowo dolewając), a warzywa staną się miękkie. Należy pamiętać, żeby często mieszać.
2. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z tartym serem, zestawiamy z palnika i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Wykładamy na talerze, można posypać świeżym tymiankiem.
Inspiracja: qchenne-inspiracje

sobota, 22 listopada 2014

Pasta z wątróbki i wędzonych śliwek

Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 250g wątróbki drobiowej
- 1 małe jabłko
- 5 wędzonych śliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy jabłko starte na dużych oczkach, pokrojone śliwki oraz posiekaną cebulę. Chwilę dusimy, przyprawiamy słodką papryką i chili, majerankiem, pieprzem.
2. Smażenie kończymy, gdy jabłka i śliwki zmiękną, studzimy. Całość przekładamy do blendera, miksujemy na gładką pastę, przyprawiamy do smaku solą. Pasta doskonale smakuje z ogórkiem konserwowym.
Inspiracja:staregary

czwartek, 20 listopada 2014

Tarta z jabłkami i wędzonką

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
*na nadzienie
- 200g wędzonki (boczku, bekonu, szynki)
- 2 pory (tylko biała część)
- szczypta papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 twarde jabłka
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- 100g sera z błękitną pleśnią
- 2 jajka
- 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
- 100g startego żółtego sera
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę siekamy z pokrojonym miękkim masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną wędzonkę, dodajemy pokrojone w talarki pory, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem5 minut.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
4. Zalewamy wszystko śmietaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera wysypujemy na wierzch. Pieczemy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 30 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.

wtorek, 18 listopada 2014

Kurczak w sosie paprykowym

Składniki:
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 4 pieczarki
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 100g gotowanej szynki
-1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 3 ogórki konserwowe
- olej do smażenia
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną połówkę papryki i dwie pieczarki. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy słodką paprykę, gotujemy do miękkości wszystkich składników, następnie miksujemy na gładko (jeśli sos jest mocno gesty można wlać odrobinę bulionu warzywnego). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oliwię. Później wrzucamy go do sosu paprykowego, gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę.
3. Resztę papryki i pieczarek kroimy w większe kawałki, ogórki w paski. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojoną szynkę, krótko podgrzewamy.
4. Na talerze wykładamy kurczaka w sosie paprykowym, następnie wykładamy warzywa z patelni, posypujemy natką pietruszki. Doskonale smakuje z ryżem, czy z pieczywem.


niedziela, 16 listopada 2014

Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i sera

Składniki:
*na ciasto
- 1 i 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
*na nadzienie
- 100g kaszy gryczanej
- 200g zmielonego twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- sól i pieprz
- oliwa
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zmiksowania jajek z mlekiem, oliwą, mąką i szczyptą soli.
2. Kaszę gotujemy na sypko, studzimy. Następnie mieszamy ją z twarogiem, jajkiem, z posiekaną i podsmażoną cebulą, śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy cienkie naleśniki. Każdy smarujemy farszem z kaszy, zawijamy w rulony, związujemy szczypiorkiem i podsmażamy, aby były lekko chrupkie i jajko w farszu się ścieło.


piątek, 14 listopada 2014

Chlebek owsiano-bananowy

Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 dojrzałe bananany
- 3 łyżeczki oleju
- 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy z olejem i bananami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy wlewamy białka ubite na sztywno, delikatnie mieszamy.
2. Na samym końcu łączymy z żurawiną i płatkami owsianymi. Małą keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach, do suchego patyczka. Kroimy dopiero, gdy chlebek całkowicie wystygnie. Doskonale smakuje z twarogiem, czy z samym masłem.
Inspiracja: silasmaku


czwartek, 13 listopada 2014

Pomidorowa rolada

Składniki:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 50g startego żółtego sera
- 50g mąki ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 opakowania serka kremowego pomidory i bazylia Apetina

Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy, stopniowo dolewając gorącej wody, powinna powstać puszysta masa. Następnie dodajemy koncentrat, słodką paprykę, żółty ser, ole,j miksujemy.
2. Do masy wsypujemy przesianą mieszankę mąki ziemniaczanej, pszennej i proszku do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
3. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą pomidorową. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 22x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 10 min. Gotowe wyjmujemy z blachy i studzimy (ciasto jest elastyczne, więc nie trzeba zawijać w ręcznik).
4. Wystudzone ciasto smarujemy serkami, delikatnie zawijamy roladę. Na końcu owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry.

Dania z serkami kremowymi
środa, 12 listopada 2014

Warzywny gulasz

Składniki:
- ok. 300g dyni
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 50g rodzynek
- 8 suszonych daktyli bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- 3 pomidory
- natka pietruszki
- oliwa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kukrkumy
- 1 łyżeczka łagodnego curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W moździerzu mieszamy przyprawy cynamon, słodką paprykę, kardamon, kurkumę, curry, kolendrę i imbir.
2. Dynie obieramy i  kroimy w kostkę, można przyprawić ją odrobiną mieszanki przypraw, następnie smażymy ją na oliwie, aż zmięknie, ale się nie rozgotuje.
3. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na kilka minut. Później obsmażamy na patelni.
4. Cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwię, dodajemy mieszankę przypraw oraz pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Następnie wrzucamy rodzynki, pokrojone daktyle, startą skórkę z cytryny i gotujemy ok. 10 min, by sos zgęstniał.
5. Do sosu dodajemy wcześniej usmażone warzywa, chwilę gotujemy, przyprawimy jeszcze solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kaszą lub z pieczywem.


poniedziałek, 10 listopada 2014

Miodowe kluski leniwe z figami

Składniki:
*na kluski
- 400g białego twarogu mielonego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
*dodatkowo
- 4 figi
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- cynamon

Sposób przygotowania:
1. Ser ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę, sól i białka ubite na sztywno. Wyrabiamy ręką, formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i kroimy na skos (można podsypać odrobiną mąki).
2. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie wyciągamy je z wody.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, wrzucamy ugotowane kluski, chwilę smażymy, doprawiamy cynamonem, na końcu podsmażamy przez chwilę z pokrojonymi figami.
Inspiracja: daretocook


sobota, 8 listopada 2014

Chleb drożdżowy z otrębami i ziołami

Składniki:
- 1/2kg mąki pszennej
- 1/2 litra letniej wody
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 garści siemienia lnianego
- 3 garści otrębów pszennych lub owsianych

Sposób przygotowania:
1. W misce wsypujemy rozkruszone drożdże, sól i cukier, zalewamy wodą, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, siemię, otręby, zioła wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Pieczemy ok. 60 min, w 200 stopniach. Gotowy wyciągamy z formy, studzimy.


Pizza z szynką parmeńską i z serowymi bokami

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
*na sos
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 łyżka kaparów
- zioła prowansalskie
- 100g mozzarelli
- 80g żółtego sera

Sposób przygotowania:
1. Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zacznie tworzyć się piana wsypujemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto ok. 6 min., aż będzie elastyczne i miękkie (można podsypać odrobiną mąki). Formujemy kulkę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
2. Pomidory obieramy ze skórki, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy posiekany czosnek, zioła i koncentrat, chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
3. Ciasto chwilę wyrabiamy, później cienko rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Wzdłuż brzegów kładziemy paski żółtego sera i zaklejamy brzegi do wewnątrz, tak by ser był w środku.
4. Pizzę smarujemy sosem, układamy plasterki szynki, posypujemy kaparami, startą mozzarellą i ziołami prowansalskimi.
5. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż ciasto się zrumieni.
Inspiracja:zmyslowoprzezswiat

czwartek, 6 listopada 2014

Dyniowa bagietka

Składniki:
*na zaczyn
- 70g mąki pszennej
- 70ml letniej wody
- 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
*pozostałe
- 270g mąki pszennej
- 130ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 250g musu z dyni
- 50g pieczonej dyni
- 2g suszonych drożdży

Sposób przygotowania:
1. Wieczorem wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 8-12 godzin.
2. Aby przygotować pieczoną dynię i mus, należy pokroić średnią dynię w kostkę (jeśli jest to typ hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Następnie mieszamy ją z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę, wyłożoną folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 min. (do miękkości). Potrzebną ilość upieczonej dyni miksujemy na mus oraz odmierzamy dynię w kawałkach.
3. W misce łączymy ze sobą zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, mąkę, wodę, drożdże, sól i kurkumę, wyrabiamy ciasto przez ok. 6 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
4. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną mąki, formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na ok. 25 min., aż bagietka się zarumieni, studzimy na kuchennej kratce.
Inspiracja:smakowitychleb 


wtorek, 4 listopada 2014

Kolorowa fasolka z mięsem mielonym

Składniki:
- 1/2kg kolorowej fasolki (namoczonej przez noc)
- 1 duża cebula
- 100g wędzonego boczku
- 500g przecieru pomidorowego
- 400g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- suszone oregano

Sposób przygotowania:
1. Fasolę, która moczyła się całą noc, przesypujemy do garnka, jeśli jest potrzeba dolewamy wodę do wysokości fasoli i gotujemy ok. 1,5godz.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy, na końcu wrzucamy mięso mielone i pozostawiamy na ogniu, aż nie będzie surowe. Zawartość patelni przekładamy do fasoli, wsypujemy przyprawy, cukier, wlewamy koncentrat i gotujemy ok. 30 min., do momentu, gdy fasolka będzie całkowicie miękka. Podajemy ze świeżym pieczywem.


niedziela, 2 listopada 2014

Kokardki z tuńczykiem

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 200g makaronu kokardki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki kaparów
- kilka zielonych oliwek
- 125g serka mascarpone
- oregano
- oliwa
- sól i pieprz
- parmezan

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojone oliwki, kapary i tuńczyka, chwilę smażymy. Na końcu mieszamy z serkiem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
3. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem, chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi