sobota, 30 sierpnia 2014

Panna cotta z sosem malinowym

Składniki:
- 250ml śmietany 30%
- 250ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30g cukru
*dodatkowo
- 1 szklanka malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i żelatyną do momentu rozpuszczenia. Następnie mieszamy z zimnym mlekiem i rozlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
2. Maliny podgrzewamy z cukrem, później przecieramy przez sitko. Do przetartego musu dodajemy mąkę i gotujemy mieszając, aż masa trochę zgęstnie, studzimy.
3. Wystudzony sos malinowy wykładamy na panna cottę, dekorujemy owocami i chłodzimy w lodówce.


czwartek, 28 sierpnia 2014

Spaghetti z pesto pistacjowym

Składniki:
- 80g solonych i obranych pistacji
- 30g parmezanu + kilka płatków do posypania
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- garść ziaren słonecznika
- świeże listki oregano
- makaron pełnoziarnisty spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Pistacje wraz z parmezanem, czosnkiem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i oliwą miksujemy w blenderze na gładko. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z pistacjowym pesto, podgrzewamy.
3. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy słonecznikiem, parmezanem, oregano i pokrojonymi pomidorami.
Inspiracja: wbrzuchu


wtorek, 26 sierpnia 2014

Kotleciki z kurczakiem i warzywami

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 5 pieczarek
- 2/3 szklanki startego żółtego sera
- kilka gałązek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cebulę z czosnkiem drobno siekamy, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, żółty ser, oregano, majonez, musztardę, śmietanę, jajka, mąki, dokładnie mieszamy łyżką i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy małe kotleciki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki.


niedziela, 24 sierpnia 2014

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
- suszony tymianek
- 1/2 opakowania makaronu
- 1 łyżka oleju
- żółty ser

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię, gdy zmięknie wrzucamy odsączonego tuńczyka i chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
4. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać żółtym serem i natką pietruszki.


piątek, 22 sierpnia 2014

Czekoladowa rolada z malinami

Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50ml śmietany 30%
*na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła
*dodatkowo
- 250g malin + do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Później delikatnie mieszamy z czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Serek miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną cukru pudru) smarujemy serkiem, posypujemy malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w łaźni wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy malinami i miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Inspiracja: przystole


środa, 20 sierpnia 2014

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g poszatkowanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sól, aromat, miksujemy.
2. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą. Ciasto wyrabiamy ręką, formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
Inspiracja: malacukierenka


poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pesto z cukinii i pomidorów

Składniki:
- ok. 200ml koncentratu pomidorowego
- 1,5kg obranej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Inspiracja: elka72


sobota, 16 sierpnia 2014

Kasza bulgur z kurczakiem i pomidorami

Składniki:
- 250g filetu z kurczaka
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 100g sera lazur
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ser kroimy w kostkę, pomidory w paski. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, chili, solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 15 min.
3. Na łyżce oliwy z pomidorów podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso. Gdy kurczak będzie prawie gotowy wrzucamy pomidory, posiekaną pietruszkę, koncentrat, chwilę smażymy. Później dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
4. Ściągamy z palnika, mieszamy z serem i wykładamy na talerze.
Inspiracja: panismaczna


czwartek, 14 sierpnia 2014

Pasta brokułowa

Składniki:
- 1 brokuł
- 200g sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie miksujemy go z serem i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Gotową pastą smarujemy świeże pieczywo, doskonale smakuje z plasterkiem pomidora.


wtorek, 12 sierpnia 2014

Zupa z ciecierzycy z makaronem

Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 mały jogurt naturalny
- sól i pieprz
- makaron

Sposób przygotowania:
1. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na oliwię, następnie dodajemy pomidory, odsączoną ciecierzycę ( odrobinę można odłożyć do dekoracji) oraz bulion, gotujemy 15 min.
2. Zestawiamy zupę z palnika i miksujemy ją na gładko. Ponownie ją podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotową zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, z kleksem jogurtowym, odłożoną soczewicą i natką pietruszki.
Inspiracja: kwestiasmaku

niedziela, 10 sierpnia 2014

Deser cytrynowo-malinowy

Składniki:
- 500g malin
- sok z 1/2 cytryny
- 250 serka mascarpone
- cukier puder
- mały jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
1. Maliny myjemy, kilka odkładamy do dekoracji. Pozostałe maliny miksujemy z serkiem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do smaku. Masę przekładamy do pucharków.
2. Następnie do każdego nakładamy kilka łyżeczek jogurtu, posypujemy odłożonymi malinami i chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin.


piątek, 8 sierpnia 2014

Kotlety mielone z jabłkami

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 średnie jabłka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 1 cebula
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Do miski wkładamy mięso, jabłka, cebulę, wbijamy jajka, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tyle bułki tartej, aby z masy było można uformować kotlety (ok. 4 łyżek).
3. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką.


środa, 6 sierpnia 2014

Botwinka zasmażana

Skłaniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w słupki buraczki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście, wlewamy tyle wody, by przykryło dno i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Śmietanę wlewamy na patelnię, wsypujemy mąkę i gotujemy, mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zestawiamy z palnika, mieszamy z wodą, dodajemy do botwinki, mieszamy, podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy na ciepło.


poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Jarmark Jakubowy - Szczecin



Choć po raz szósty w Szczecinie odbył się Jarmark Jakubowy dopiero w tym roku udało mi się na nim znaleźć. Byłam bardzo zaskoczona, że dla odwiedzających było aż tyle atrakcji, cały program został podzielony na cztery części: wydarzenia religijne, kupiectwo, edukację i kulturę. 


Najbardziej zaciekawiły mnie regionalne stoiska z ręcznymi robótkami, czy ekologicznymi produktami, nie tylko z samej Polski. Można było spróbować różnych rodzajów miodu, pieczywa, wędlin, czy serów. Nie obyło się także bez precli, andrutów, oscypków, pierników szczecińskich, rogali jakubowych, nalewek benedyktyńskich, czy piwa z małych browarni. 

Więcej o Jarmarku tu.




sobota, 2 sierpnia 2014

Pełnoziarniste pancakes

Skłaniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku o pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Jajka łączymy z maślanką, następnie dodajemy sypkie produkty i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut.
2. Na małej ilości oleju smażymy na złoty kolor placuszki. Podajemy z cukrem i owocami.


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi