poniedziałek, 31 marca 2014

Ryż pod budyniową pierzynką

Składniki:
- 100g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 3-4 łyżki cukru
- cynamon
- 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy  w lekko osolonej wodzie. Gotowy odsączamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego odrobiną masła.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i prużymy z kilkoma łyżkami cukru i wody, by lekko zmiękły.
3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy.
4. Na ryżu układamy masło pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy cynamonem, wykładamy podprużone jabłka i ponownie posypujemy cynamonem. Na samym końcu wylewamy budyń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Danie podajemy na gorąco lub gdy ostygnie, wtedy łatwiej się kroi. Można posypać cynamonem, czy czekoladą.


sobota, 29 marca 2014

Tort limonkowy z kiwi

Składniki:
*na ciasto
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
*na krem
- 6 jajek
- 275ml soku wyciśniętego z limonek
- 200g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 2 limonek
- 200g masła
- 500g serka mascarpone
*na poncz
- sok z 1/2 limonki
- 100ml czarnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
*dodatkowo
- 6 owoców kiwi
- ok. 100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, pod koniec dodając cukier puder i żółtka. Na samym końcu delikatnie mieszamy z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 21cm (dno wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągamy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan. Studzimy, następnie kroimy na 3 blaty.
2. Do garnka wbijamy 6 jajek, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem oraz sok i skórkę z limonek i podgrzewamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Następnie dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszamy, pozostawiając na małym ogniu. Gotowy krem przekładamy do miski, przykrywamy folią i studzimy, później wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie połowę kremu miksujemy z serkiem mascarpone.
3. Każdy blat nasączamy ponczem, przygotowanym z podanych składników. Owoce kiwi obieramy, kroimy w plasterki. Jeden blat kładziemy na paterze, smarujemy połową odłożonego kremu limonkowego, układamy część plasterków kiwi, smarujemy 1/4 kremu z mascarpone i przykrywamy drugim blatem. Smarujemy pozostałym kremem limonkowym, układamy plastry kiwi i ponownie 1/4 kremu z mascarpone. Nakrywamy ostatnim blatem, cały tort smarujemy pozostałym kremem z mascarpone. Na wierzch kładziemy kilka plastrów kiwi, a boki obsypujemy lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 27 marca 2014

Knedle z białym serem

Składniki:
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na nadzienie
- 0,5kg białego sera
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- roztopione masło do polania
- gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
2. Ser ugniatamy widelcem z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.
3. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu serowego, zawijamy i formujemy kulki.
4. Knedle gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, polewamy roztopionym masłem, posypujemy czekoladą lub cukrem.

wtorek, 25 marca 2014

Senegalska zupa z masłem orzechowym i szpinakiem

Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oleju
- 100ml mleka kokosowego
- 50g masła orzechowego
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry
- 100g świeżego szpinaku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- szczypta chili
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, następnie dodajemy curry, trochę pieprzu, chili, marchew obraną i pokrojoną w plasterki, chwilę smażymy.  Dodajemy pomidory, bulion, gotujemy ok. 20 min.
2. Następnie wrzucamy szpinak, masło orzechowe, wlewamy mleko kokosowe, gotujemy kilka minut, aż szpinak zmięknie, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Inspiracja: In cooking we trust


niedziela, 23 marca 2014

Roladki z kurczaka na parze z suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- ok. 8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- ok. 100g sera feta
- suszona bazylia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy z błon i rozbijamy na dwa duże kotlety, robimy to ostrożnie, ponieważ filety z kurczaka są bardzo delikatne. Każdy kawałek przyprawiamy z obu stron bazylią, solą i pieprzem.
2. Na kotletach układamy odsączone pomidory i pokruszoną fetę. Zwijamy roladki, można związać sznurkiem, aby podczas gotowania się nie rozpadły i gotujemy na parze do miękkości mięsa. Gotowe kroimy w plasterki.


piątek, 21 marca 2014

Zapiekanka Boeuf Strogonow

Składniki:
- 40dag mięsa wołowego, np. polędwicy
- 1 cebula
- 20dag pieczarek
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki startego żółtego sera (ja użyłam cheddar)
- sól i pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone mięso z błon kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki, cebulę siekamy.
2. Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka, tak samo postępujemy z mięsem. Dodajemy ok. 1/2 szklanki wody, koncentrat, dusimy do miękkości mięsa, pod koniec łączymy z lekko roztrzepaną śmietaną, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
3. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy wcześniej przygotowane mięso z warzywami, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Gotowe danie można posypać natką pietruszki.


środa, 19 marca 2014

Racuszki cukiniowe

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 150g mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski i mieszamy z mąką, mlekiem, jajkami.
2. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na złoty kolor, gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doskonale smakują podane z sosem lub salsą pomidorową.


poniedziałek, 17 marca 2014

Indyjski warzywny gulasz

Składniki:
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 400ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki curry + do gotowania ryżu
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- oliwa
- sól i pieprz
- ok. 150g ryżu

Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, następnie dodajemy obrane i pokrojone marchewki oraz ziemniaki, chwilę smażymy. Później wlewamy mleczko kokosowe i ok. 750ml wody, koncentrat, wsypujemy curry, zagotowujemy.
2. Do warzyw dodajemy brokuł podzielony na różyczki i dalej gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Mąkę mieszamy z 3/4 szklanki wody, wlewamy do miękkich warzyw, zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć, w razie potrzeby dodajemy trochę wody lub mąki. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, curry. Danie podajemy z ugotowanym ryżem (podczas gotowania ryżu można dodać ok. 1 płaską łyżeczkę curry).

sobota, 15 marca 2014

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki:
- 1 udko wędzonego kurczaka
- kilka kulek czerwonego winogrona
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- majonez
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, winogrona na połówki. Dodajemy posiekane orzechy oraz sparzone rodzynki, mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.


czwartek, 13 marca 2014

Meksykański król imprezy

Składniki:
- 1/2kg mięsa mielonego
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała sałata lodowa
- 3 pomidory
- 1/2kg pieczarek
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 400ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- paczka chipsów tortilla
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, koncentrat i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również podsmażamy, aż wyparuje nadmiar płynu, który pojawi się podczas smażenia, przyprawiamy, studzimy.
3. W przezroczystej misce układamy warstwy: sałata porwana na kawałki, pokrojone w kostkę pomidory, usmażone mięso, pieczarki, odsączona kukurydza i fasolka.
4. Jogurt mieszamy z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę, następnie posypujemy startym żółtym serem, połamanymi kilkoma chipsami, boki dekorujemy całymi chipsami.


wtorek, 11 marca 2014

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 250g pieczarek
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 300g makaronu tagliatelle
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz
- szczypta chili
- żółty ser do posypania
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy i gotujemy do zredukowania płynu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gotowe mięso przekładamy do szpinaku.
3. Pieczarki obieramy, drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie, gdy zmiękną przekładamy do szpinaku.
4. Szpinak z dodatkami podgrzewamy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą typu vegeta oraz chili.
5. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, mieszamy z sosem szpinakowym, podgrzewamy. Wykładamy na talerze, posypujemy startym żółtym serem.


niedziela, 9 marca 2014

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami

Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g kakao
- 140g drobnego cukru
- 5 jajek
- 4 łyżki oleju
*na krem
- 400ml śmietany 30%
- 100g serka mascarpone
- 50g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
*na polewę
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 60g masła
*dodatkowo
- 100ml likieru kawowego
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 70g mlecznej czekolady do dekoracji boków ciasta

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą, gęstą piankę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem oraz olej, delikatnie miksujemy.
2. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy na 3 krążki.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem mieszamy ze startą czekoladą.
4. Każdy blat ciasta nasączamy likierem wymieszanym z 50ml wody. Jeden blat kładziemy na paterze, smarujemy 1/2 powideł oraz 1/3 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy pozostałymi powidłami i ponownie 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem. Boki wyrównujemy pozostałym kremem i obsypujemy je startą czekoladą.
5. Wszystkie składniki na polewę, oprócz żelatyny zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy z masą kakaową, studzimy, aż lekko zgęstnieje, następnie polewamy wierzch ciasta, całość studzimy kilka godzin.
Inspiracja: mojewypieki


piątek, 7 marca 2014

Tort bezowy kawowy

Składniki:
*na bezę
- 6 białek mocno schłodzonych
- 250g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- wiśnie ze słoika

Sposób przygotowania:
1. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy ok. 18cm.
2. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, delikatnie mieszamy z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą.
3. Dużą blachę wykładamy papierem z narysowanymi okręgami. Łopatką lub nożem równomiernie rozprowadzamy masę z białek, wyrównujemy krążki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., później pieczemy w 150 stopniach przez ok. 45 min., aż beza będzie beżowa i wysuszona (jeśli używamy pieca z termoobiegiem pieczemy najpierw w 150 stopniach, później w 110). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.
4. W misce ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru i serek mascarpone. Na samym końcu mieszamy ze świeżą zmieloną kawą i z wcześniej przygotowaną i ostudzoną kawą.
5. Wystudzone bezy przekładamy kawowym kremem oraz odsączonymi wiśniami (nie za dużo, aby krem nie był zbyt mokry), dekorujemy posiekaną czekoladą i kawą wymieszaną z cukrem pudrem.

środa, 5 marca 2014

Śledzie w śmietanie

Składniki:
- 4 filety śledziowe matiasy
- 1 mała cebula
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 małe jabłko
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- pieprz

Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w wodzie 2-3 godz., aby nie były zbyt słone. Następnie kroimy je w kostkę.
2. Do śledzi dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz ogórki pokrojone w kostkę.
3. Cebulę drobno siekamy i zalewamy wrzątkiem, aby zmiękła, odsączoną wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ziemniakami.

poniedziałek, 3 marca 2014

Makaron w sosie brokułowym

Składniki:
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietany kwaśnej 18%
- kawałek żółtego sera
- odrobina soku z cytryny
- ok. 100g wędzonego łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam Oliwy z oliwek extra vergine Pietro Coricelli,
http://hurtownia-oliwy.pl)
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- ok. 150g ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.
2. Na oliwie podsmażamy zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy rozgnieciony brokuł, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, po 5 min. wrzucamy starty ser, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz bazylią i sokiem z cytryny.
3. Gotowy sos podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem oraz z wędzonym łososiem.


sobota, 1 marca 2014

Roladki wieprzowe w sosie pomidorowym

Składniki:
*na sos
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 100g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- szczypta papryczki chili
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 8 plastrów boczku lub szynki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100g sera typu parmezan
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Boczek na sos kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni wraz z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem. Po kilku minutach wlewamy wino gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodajemy pomidory, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
2. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki, kroimy na mniejsze kawałki, każdy rozbijamy na kształt kotleta.
3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy po plastrze boczku, posypujemy mieszanką pietruszki i czosnku oraz kładziemy kawałek sera. Gotowe kotleciki zwijamy w roladki, przekłuwamy wykałaczkami lub związujemy nitką, aby się nie rozpadły. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu zrumieniami roladki z każdej strony.
4. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub ryżem. 



Videoprzepis

Top Blogi