sobota, 25 października 2014

Kokosowo-cukiniowy krem z placuszkami

Składniki:
*na zupę
- 3 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- curry
*na placuszki
- 1 średnia cukinia
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, cukinie również ścieramy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i smażymy do miękkości, można podlać 1/4 szklanki wody.
2. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na gładko, wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
3. Przygotowanie placuszków zaczynamy od starcia na dużych oczkach cukinii i marchwi. Przed włożeniem do miski warzywa dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, mąkę, tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Patelnie smarujemy cienko oliwą i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Gorącą zupę podajemy z placuszkami.
Inspiracja: 2smaki

1 komentarze:

Kasia pisze...

Ale fajne połączenie zupy z placuszkami! W ogóle zupka brzmi interesująco, kokos z cukinią - mus wypróbować :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi